NRK Meny
Normal

Krisevalg: Frp mister ordførerkjedet i Austevoll

Fremskrittspartiet på millionærøya mistet over halvparten av velgerne.

Renate Møgster Klepsvik

VALGETS TAPER: – Det er bare å ønske lykke til for dem som skal overta roret i Austevoll kommune. Så får jeg gjøre mitt beste for å fremme Fremskrittspartiets politikk fremover, sier den avtroppende ordføreren Renate Møgster Klepsvik.

Foto: Austevoll kommune

Valglogo

Fiskerikommunen Austevoll har større tetthet av millionærer enn de fleste. Siden 2003 har Fremskrittspartiet vært med å styre øya.

Men etter valget 14. september 2015 er det slutt: Frp fikk bare 21,0 prosent av stemmene, en nedgang på 26,4 fra kommunevalget for fire år siden. Partiet mister fem av ti kommunestyrerepresentanter og valget kan kun beskrives med ett ord: Katastrofe.

Har respekt for velgerne

– Det er aldri gøy å gå tilbake, men jeg tar det med fatning. Innbyggerne bestemmer, og nå har de gitt sin dom. Det må vi ha respekt for, sier Renate Møgster Klepsvik til NRK.

Hun overtok som ordfører i øykommunen 4. november 2013 etter å ha fått stafettpinnen av Helge Andre Njåstad. Sistnevnte som satt som ordfører i ti år før han dro videre til hovedstaden som stortingsrepresentant.

Som i så mange andre kommuner i Hordaland er det Arbeiderpartiet som går mest frem, også i Austevoll. Ap får 24,0 prosent (+16,6). Men det er Høyre (37,6 prosent) som nå er største parti på øya med 3814 stemmeberettigede etter å ha gått frem 6,6 prosentpoeng. H og Ap snakker nå om videre samarbeid.

– Det er bare å ønske lykke til for dem som skal overta roret. Så får jeg gjøre mitt beste for å fremme Fremskrittspartiets politikk fremover, sier den avtroppende ordføreren Møgster Klepsvik.

– Tar du kritikk for tilbakegangen?

– Det er ikke til å legge skjul på at vi har hatt en del vanskelige saker i kommunestyret som har skapt litt støy og uro, blant annet skolestrukturdebatten. Vi kunne kanskje håndtert det på en annen måte.

Helge André Njåstad

EKS-ORDFØRER: Helge Andre Njåstad satt som ordfører i Austevoll i ti år. Nå innser han at en æra er forbi.

Foto: Vidar Gudvangen / NRK

Njåstad: – Gratulerer

Helge Andre Njåstad er ikke fornøyd med resultatet, men er storsinnet nok til å gratulere valgvinnerne.

– Vi har fått de endelige resultatene, så det er bare å gratulere de partiene som har gjort det godt.

– Hva skyldes den store tilbakegangen til Frp i Austevoll?

– Vi hadde stor mobilisering ved forrige valg, et utgangspunkt det er lettere å falle tilbake til. Jeg må legge til at vi er stolte over Terje (Søviknes, Os), som får sin femte periode som ordfører. Vi registrerer også at vi har fremgang i Etne og Kvam, sier Njåstad.

– Hva med din rolle oppi dette?

– Jeg er den siste som skal mene noe om det. De har gjort en solid innsats etter meg. Men velgerne er sjefene, det er de som bestemmer. Nå må vi se fremover, sier Helge Andre Njåstad.

Siste video

Programleder: Jan Børge Leirvik
Lars Vaular, Nordvegen, Marius Neset, Terje Isungset og Eivør underholdt tusenvis på Torgallmenningen.
Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen møtte NRKJ-leder Richard Aune.