Hopp til innhold

Pengemangel truer kjent krisesenter

Det anerkjente Senter for krisepsykologi i Bergen har så langt ikke fått statlig støtte. Nå risikerer senteret nedleggelse.

Atle Dyregrov

MOTLØS: Det er ikke satt av penger i neste års statsbudsjett. – Vi kan ikke vente på et statsbudsjett ett år frem, sier Atle Dyregrov.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Krisesenteret har i 25 år rykket ut i nasjonale krisesituasjoner. I tillegg satser senteret på sorgforskning.

De rykker ut til mennesker i krise: Fagfolkene ved Senter for krisepsykologi var på plass for å hjelpe etter 22. juli-terroren, Åstaulykken, gisselaksjonen i In Aménas og Sleipner-ulykken. Senest under Turøy-ulykken, da et helikopter falt ned på Sotra.

– Jeg tror vi sliter med å få midler fordi vi ikke er nær der makten sitter.

Atle Dyregrov

Flere forskere har nå sluttet eller må slutte fordi de ikke har fått statlige penger til forskning og drift, skriver Bergens Tidende.

– En skam

– Det er en skam for Norge at dette ikke er blitt løst ennå, sier Atle Dyregrov, som startet senteret sammen med Jakob Inge Kristoffersen.

I 2012 underskrev de to en intensjonsavtale med Helsedirektoratet, men ingenting har skjedd. Til nå har senteret klart seg takket være Egmontfondet og egne midler.

I regjeringens forslag til statsbudsjett er det ikke satt av en krone til senteret, og det gjør Dyregrov motløs.

– Jeg tror vi sliter med å få midler fordi vi ikke er nær der makten sitter. Jeg har ikke vært så opptatt av det politiske. I etterkant ser jeg at det burde jeg har vært, sier Dyregrov til avisen.

– Vi er blitt brukt på nesten alle de norske katastrofene og mange tror vi finansieres av offentlige midler. Men sånn er det ikke, sier Atle Dyregrov.

Universitetet kan overta senteret

Universitetet i Bergen (UiB) ønsker å overta senteret, men trenger da rundt ti millioner til å betale for stillingene. Ruth Grung (Ap) i helsekomiteen har engasjert seg.

Ruth Grung

ENGASJERT: Ruth Grung (Ap) skjønner ikke hvorfor det tar så lang tid å finne en løsning.

Foto: Sindre Øye Helgheim / NRK

– Dette er et nasjonalt og internasjonalt kjent senter som vi bør ta vare på. Jeg skjønner ikke hvorfor det skal ta så lang tid å få på plass en ordning som gir dem midler til å fortsette, sier Grung.

For to år siden var det tverrpolitisk enighet om å ta vare på kompetansemiljøet og forskningen som gjøres i Bergen. I Venstres alternative budsjett for 2017 er det satt av 10 millioner kroner til å flytte Senter for krisepsykologi til UiB.

Det er planlagt at krisesenteret skal bli en del av den nye helseklyngen som Universitetet, Høgskolen i Bergen og Bergen kommune samarbeider om å etablere på Årstad. Krise- og traumefeltet skal etter planen være en del av utdanningen til fremtidens helsepersonell.

Atle Dyregrov

SORGUTDANNING: Atle Dyregrov er fagleder ved Senter for krisepsykologi. Her fra sorgutdanning ved UiB, 2016.

Foto: Dag Harald Kvammen Andersen / NRK

Les også: Krisepsykolog: – Sorg er et folkehelseproblem