Kriserådgivere koster dyrt for DNS

Den Nationale Scene har brukt 1,2 millioner på PR og advokattjenester under intern konflikt. – Nødvendig pengebruk, sier teatersjefen.

Agnete Haaland

FORSVARER PENGEBRUKEN: – Vi trengte, og trenger, ekstern hjelp. Det kommer vi også til å trenge i fremtiden, sier teatersjef Agnete Haaland. En kommunikasjonskonsulent har alene mottatt vel 130.000 kroner månedlig.

Foto: NRK

Siden i høst har den ærverdige kunstinstitusjonen vært preget av en offentlig skittentøyvask. Arbeidsmiljøkonflikten på teateret Den Nationale Scene (DNS) i Bergen har ikke bare kostet tid og krefter, men også penger. Mange penger.

Konflikten rundt direktøren Bente Hartvedt Ringstad har siden oktober kostet institusjonen 1,2 millioner kroner, viser tall som NRK har fått tilgang til.

Pengene bare renner ut og fra utsiden ser det ut som man fremdeles står på stedet hvil.

Hilde Sandvik, kulturjournalist
DNS

PENGEGALOPP: Arbeidsmiljøkonflikten på teateret Den Nationale Scene (DNS) i Bergen har ikke bare kostet tid og krefter, men også mange penger.

Foto: NRK

Nødvendig

– Dette er en helt nødvendig bruk av pengene. Dette er inkludert alle utgiftene vi har hatt, og jeg håper at vi snart er ferdig, sier teatersjef Agnete Haaland.

Hun har vært sjef på DNS siden januar 2012.

Kommunikasjonsdirektør Finn Bjørn Tønder sa opp og beskyldte direktøren for å ha skapt en fryktkultur blant de ansatte.

I fire måneder har teateret hyret inn en ekstern gransker og en konsulent som buffer, i tillegg til stjerneadvokat John Christian Elden som advokat for direktøren.

Nesten halvparten av pengene har gått til den ekstern kommunikasjonskonsulenten. Denne har mottatt en halv million kroner siden oktober, altså vel 130.000 kroner i måneden for en 60 prosent stilling.

LES OGSÅ: – Tragisk at DNS nok ein gong er i konflikt med tilsette

LES OGSÅ: Brukte 5,7 millioner på å bli kvitt ansatt

DNS

VIL IKKE KOMMENTERE: Teatersjef Agnete Haaland (til v.) hadde i forrige uke besøk av kulturminister Linda Hofstad Helleland (H), som nekter å kommentere arbeidskonflikten.

– Pengene renner ut

– Vi trengte, og trenger, ekstern hjelp. Det kommer vi også til å trenge i fremtiden, sier Haaland.

Hun ønsker ikke å kommentere om DNS har noe tak på konsulentutgifter i konflikten, da hun mener dette er en styresak.

Ansatte som NRK har vært i kontakt med mener jobben kommunikasjonskonsulenten har gjort, er unødvendig. Ingen av dem ønsker å uttale seg offentlig i saken mens granskingen pågår.

Hilde Sandvik

KRITISK: Kulturjournalist Hilde Sandvik.

Foto: NRK

– Dette må være en ulykksalig situasjon for DNS som i flere år har holdt på med denne saken. Pengene bare renner ut og fra utsiden ser det ut som man fremdeles står på stedet hvil, sier avgått debattredaktør Hilde Sandvik i BT.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) besøkte teateret sist uke, men nekter å kommentere konflikten. Til NRK skriver ministeren at hun «har tillit til at styret og administrasjonen forvalter sitt ansvar for forsvarlig pengebruk på en god måte.»