NRK Meny
Normal

Krisepsykolog: – Sorg er et folkehelseproblem

Vi trenger å vite mer om følgene av sorg hos mennesker, mener krisepsykolog. Snart blir de første sorgstudentene uteksaminerte fra Universitetet i Bergen.

Sorgutdanning

FØRSTE KULL: Disse studentene er de første som videreutdanner seg til å jobbe med helseproblemer knyttet til sorg. Krisepsykolog Atle Dyregrov har vært med å utvikle studiet.

Foto: Dag Harald Kvammen Andersen / NRK

Alle dødsfall, særlig de uventede, kan utløse kompliserte og omfattende sorgreaksjoner. Mennesker sørger ulikt. Derfor har Universitetet i Bergen tilbudt landets første sorgstudie, et deltidsprogram over to år.

– Vi har etter hvert erkjent at sorg skaper mye helseproblemer, og det er et folkehelseproblem. Da trenger vi mer kunnskap der ute. Måten vi møter sørgende på, har betydning for hvordan det går med de, sier krisepsykolog Atle Dyregrov.

Atle Dyregrov

FOLKEHELSEPROBLEM: Atle Dyregrov er faglig leder ved Senter for Krisepsykologi, og en av utviklerne bak denne videreutdanningen. Han mener vi trenger mer kunnskap om helseproblemene knyttet til sorg.

Foto: Dag Harald Kvammen Andersen / NRK

Videreutdanning i sorg

Ved Universitetet i Bergen blir snart første kull innen sorgutdanning uteksaminert. Studentene som har valgt å videreutdanne seg innen de mørkeste stundene mennesker opplever, kommer fra flere ulike yrkesgrupper.

Birgit Senumstad

MØTER FOLK I SORG: Utdanningen retter seg mot yrkesgrupper som i sitt daglige virke møter mennesker i sorg. Helsesøster Birgit Senumstad er en av studentene.

Foto: Dag Harald Kvammen Andersen / NRK

Videreutdanningen er utviklet i samarbeid med Senter for Krisepsykologi (SfK), og ansatte fra senteret står for en del av undervisningen.

Atle Dyregrov er faglig leder for krisesenteret, og har arbeidet med pårørende etter mange alvorlige hendelser. Han mener sorgproblem ikke blir tatt på alvor.

– Helsemyndigheten har ikke skjønt omfanget av helseproblemer som er knyttet til sorg, sier Dyregrov.

– Tar det ikke så mye på alvor som jeg kunne tenkt meg

Studentene som snart fullfører videreutdanningen mener de ikke har lært nok om sorgprosessen i tidligere utdanninger.

Lars Øyvind Øian

TAR IKKE SORG PÅ ALVOR: Familieveileder Lars Øyvind Øian mener han ikke har lært nok om hvordan å jobbe med pasienters sorg gjennom tidligere studier. Derfor har han videreutdannet seg innen sorg.

Foto: Dag Harald Kvammen Andersen / NRK

– Nei, den tar det ikke så mye på alvor som jeg kunne tenkt meg, sier Lars Øyvind Øian. Han er familieveileder og er student på sorgutdanningen.

Deltakerne er både helsepersonell, sosialarbeidere og politi. De som ofte jobber med mennesker i sorg.

Heller ikke Birgit Senumstad, som er helsesøster, mener vi tar sorgen på nok alvor.

– Vi gjør nok ikke det, verken som fagpersoner i skole, eller i helse, sier Senumstad. Hun er en av studentene som snart fullfører videreutdanningen.

Siste video

Programleder: Mariann Reikerås