Krise? Niks. DETTE var en krise!

Pratet om krise i Brann blekner fullstendig mot katastrofeåret 1995. Les alt Branns annus horriblis.

Martin Hollund

GRUFULL START: Tidligere Brann-keeper Martin Hollund spilte sin fjerde A-kamp for Brann i serieåpningen mot Molde i i 1995. Det endte med 0-6, og bekreftet at klubben var i dyp krise.

Foto: Hval, Morten / SCANPIX

To strake serietap. Niendeplass på tabellen. 0-8-tap for Molde i cupen. Toppscorer Thorstein Helstad solgt til franske Le Mans. Måltørke hos de andre spissene. Ny spiss ombestemte seg i siste liten.

Slik kan de siste to ukene for Brann oppsummeres. Brann-trener Mons Ivar Mjelde snakker om han må få maskineriet til å funke igjen. Aviser og supportere roper «krise», og krever handling.

- De trenger nok noe friskt blod, men krise? Nei, sier tidligere Brann-keeper Martin Hollund.

Trond Egil Soltvedt

FIKK SPARKEN: Trond Egil Soltvedt engasjerte privatetterforsker Harald Olsen til å bistå seg da han fikk sparken fra Brann.

Foto: Hval, Morten / Scanpix

- Det er ingen stor krise. Jeg var med på mye verre ting da jeg spilte, sier tidligere Brann-spiller Lars Bakkerud, nå NRK Hordalands fotballekspert.

Hva han tenker på? Sesongen 1995.

Her er historien alle Brann-fans helst vil glemme.

Lundekvam ut mot treneren

Etter en tidvis meget positiv 1994-sesong, gikk Brann-supporterne inn i 1995 med hodet høyt hevet og sedvanlig snakk om medaljer – ja, sågar seriegull! Brødrene Ludvigsen var påliteligheten selv bakerst, på midten regjerte Lars Bakkerud og foran skulle Trond Egil Soltvedt, Frank Strandli og Geir Hasund pøse inn mål.

Første tegn på at noe var alvorlig galt kom allerede på kvinnedagen. På kunstgress i Molde ble Brann feid av banen med hele 5-0 i en treningskamp. – Ufattelig, kommenterte trener Hallvar Thoresen. Han skulle bare visst hva som var i vente.

(Saken fortsetter under bildet)

Trond Egil Soltvedt

SØNDERKNUST: Trond Egil Soltvedt kjempet for å få bli i Brann, men forgjeves. I stedet måtte han finne seg i å bli publikumshelt, seriemester, cupmester og e-cupstjerne i Rosenborg.

Foto: NRK

15. mars gikk den unge Brann-forsvareren Claus Lundekvam til frontalangrep på Hallvar Thoresen etter Branns 1-2-tap for svenske Umeå. Austevollingen reagerte på at treneren under nesten hele kampen satt oppe på tribunen, og kun én gang kom med et taktisk innspill fra sidelinjen. Lundekvam stilte spørsmål ved Thoresens kompetanse, og fikk et snerrende «pisspreik!» i retur. Flere av Brann-spillerne stilte seg bak Lundekvams utblåsning, og tillitskrisen i klubben var et faktum.

Toppscoreren fikk sparken

Frank Strandli

FIKK BOT: Frank Strandli ble beskyldt for å være illojal.

Foto: Ukjent! / Scanpix

En drøy uke senere hadde styret kommet frem til at det var Trond Egil Soltvedt, Frank Strandli og Inge Ludvigsen som hisset opp stemningen mot treneren. Det ble vist til at de tre også ble tatt for festing under treningsleiren på Malta. Intens møtevirksomhet og full forvirring.

Dagen etter, 24. mars, smalt bomben: Toppscorer Trond Egil Soltvedt fikk sparken, Inge Ludvigsen ble degradert til Brann 2, mens Frank Strandli slapp med en streng advarsel og en bot. Også Lundekvam fikk en advarsel, som takk for sitt innspill etter Umeå-kampen.

- Da jeg kjørte hjemover (etter å ha fått sparken, journ.anm.), gråt jeg mine tårer. Det var helt ubegripelig, sa Soltvedt til VG senere samme år.

SE VIDEO: Soltvedt sparket - full krise i Brann

Brente Thoresen-skjorter

Utrolig nok kunne Brann dagen etter presentere en ny stjernespiller – landslagsstopper Tore Pedersen. Men gleden over den nye signeringen forsvant fullstendig i kaoset. Supporterne raste, sa opp sesongkortene, gikk i demonstrasjonstog for Soltvedt og brente t-skjorter med bilde av Hallvar Thoresen utenfor Brann Stadion. Samtidig truet spillergruppen med aksjoner mot klubben.

(Saken fortsetter under bildet)

Frank Strandli

AMPERT: Brann-treningene var preget av stort presseoppmøte og straffede spillere i samtale med rådgivere. Her Frank Strandli i passiar med Harald Olsen (t.v.)

Foto: NRK

3-1 mot Lillestrøm i vårsesongens siste treningskamp ga håp om at krisen gikk mot slutten. Den var bare så vidt begynt. For i serieåpningen ble Brann tygget og spyttet ut igjen av et purungt Molde-lag, som ikke ga seg før keeper Martin Hollund hadde hentet ut seks baller ut av nettet. «Hallvars hode på et fat», skrek Store Stå. Styreleder Lambert Wulf var ikke å se på kampen. Til BT fortalte han at han «hadde andre gjøremål» den dagen.

Angrepet og utskjelt av fans

1. mai spilte Brann borte mot dumpingkandidat Kongsvinger. Hjemmelaget vant 1-0, og Brann-fansen så rødt. Politiet måtte hindre flere tilreisende bergensere i å gå til fysisk angrep på trener Hallvar Thoresen, som løp i spillerbussen mens skjellsord som «Quisling», «svin» og «forræder» haglet.

I neste serierunde kom Rosenborg til Brann Stadion. Lagets nye spiss het Trond Egil Soltvedt. Strilen fikk en klappsalve og et jubelbrøl lik en oppstått Messias da navnet hans ble lest opp før kampen.

Soltvedt kvitterte med kamens første nettkjenning, riktig nok via Erik Johannessens fot. Aldri før eller siden har Brann-fansen applaudert en RBK-scoring, men det skjedde 3. mai 1995. Like før slutt reddet en annen av de "illojale" noe av de vaklende bergensernes ære. Frank Strandli plasserte et straffespark sikkert bak Ola Bye Rise i trøndernes mål.

hallvar Thoresen, landslagstrener for U-21 laget i fotball.

OMSTRIDT: Hallvar Thoresen ble ansatt som trener i Brann i 1992. I 1995 fikk han sterk kritikk av spillergruppen.

Foto: Arash A. Nejad / Scanpix

- Jeg skal ikke legge skjul på at det var tungt. En veldig spesiell tid, ikke minst siden vi var en del veldig unge spillere som skulle dra lasset, sier keeper Martin Hollund til nrkhordaland.no.


- Hvordan er det å skulle holde fokus når det går så dårlig og det skjer så mye utenomsportslig?
- Stemningen var ganske spesiell i denne perioden. Men når det var kamp, klarte vi å stenge det ute og fokusere på det vi skulle gjøre. Men det var en tøff start på karrieren, det må jeg innrømme, sier Hollund.

Ny trener og bussjåfør i mål

Bunnen ble nådd med 0-4 hjemme mot Start. 28. juni kom det uunngåelige: Hallvar Thoresen fikk sparken som trener, sportslig leder Anders Giske ble kraftig vingeklippet. Ny trener: Kjell Tennfjord, som førte Fyllingen til eliteserien og cupfinale i 1990. Klubben hentet også inn ny keeper, bussjåfør Vidar Bahus fra Pan Trafikk AS, som tidligere voktet buret for Fyllingen. Bahus ble ny førstekeeper foran hardt prøvede Martin Hollund, som trolig fikk den verst tenkelige starten på karrieren han kunne få.

SE VIDEO: Hallvar Thoresen må gå

Da Kjell Tennfjord overtok tømmene, klarte også styret i Brann å begrave stridsøksen med Frank Strandli og Inge Ludvigsen. Laget måtte kjempe for å overleve i eliteserien, og leverte en imponerende høst, anført av Strandli og Hasund. Høydepunktet for skippertakhøsten var den utrolige seieren i cupens semifinale, hvor Brann snudde 1-4 sammenlagt til 5-4 i løpet av en drøy halvtime. Dermed ble det cupfinale mot Rosenborg – hvor det ble tap i omkampen – med påfølgende europacupeventyr i 1996 og 1997.

Fortsatt taust om bråket

Hvem er dette?

STARTET BRÅKET: Claus Lundekvam var den første som sa fra om at noe var fryktelig galt i Brann.

Foto: Ukjent! / Scanpix

Trond Egil Soltvedt ble seriemester og cupmester for Rosenborg i 1995. Han var også sentral i Rosenborgs eventyrlige Champions League-suksess i årene som fulgte. I 2003 var strilen igjen for comeback i Brann-trøyen, men etter mange samtaler med klubbledelsen valgte han i stedet å legge opp.


Styreleder Lambert Wulf gikk frivillig av som styreleder før han ble kastet i februar 1996. Noe av det første den nye styrelederen Lars Henrik Berge sørget for, var å hindre årsmøtet i Brann innsyn i rapporten som lå til grunn for sparkingen av Trond Egil Soltvedt. Rapporten inneholdt fortrolig info fra spillere, trenere og administrasjon.

- Det løftet har ingen utløpende datostempling, presiserte Berge overfor BT.