Hopp til innhold

KrF-veteran takker for seg i bergenspolitikken

For 28 år siden sto Ingmar Ljones sentralt da Arbeiderpartiet hjalp KrF til å få ordføreren i Bergen. Når 71-åringen nå takker for seg i politikken, ser historien ut til å kunne gjenta seg.

Kong Harald og Ingmar Ljones

ORDFØRER TO GANGER: Ingmar Ljones, her med Kong Harald under Hansadagene i 1996, var ordfører fra 1995 til 1999 og fra 2000 til 2001.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Arbeiderpartiet diskuterer nå mulighetene for et byrådssamarbeid med KrF og Venstre i Bergen. Blir de tre partiene enige, har Marita Moltu (KrF) gode sjanser til å bli ny ordfører.

Det skjer i så fall parallelt med at en tidligere KrF-ordfører, Ingmar Ljones, sier farvel til politikken.

71-åringen fra Arna var ordfører i Bergen fra 1995 til 1999, og fra 2000 og til han ble valgt inn på Stortinget i 2001.

– Jeg startet som aktiv i KrF i 1973, så det har blitt en del år. Jeg synes fortsatt det er interessant å lese sakene, sier Ljones.

Den siste fireårsperioden har 71-åringen vært vararepresentant. Før valget i år, takket han nei til å ta gjenvalg.

Dermed sier han nå takk for seg etter en lang og innholdsrik politisk karriere, som startet for alvor med det samme Ap/KrF-samarbeidet som nå har gjeninntatt bergenspolitikken.

Ingemar Ljones

SISTE BYSTYREMØTE?: Ingmar Ljones er vara for KrF i bystyret, men tok ikke gjenvalg i år. Dermed kan 71-åringen ha hatt sitt siste bystyremøte i forbindelse med budsjettfremleggelsen onsdag.

Foto: Sølve Rydland / NRK

Valgte ikke side – endte med Ap-samarbeid

I 1987 var Ljones med i forhandlingene som gjorde partikollegaen Arne Næss til ordfører i Bergen. Ordføreravtalen den høsten markerte starten på det som skulle bli et 16 år langt Ap/KrF-samarbeid i bergenspolitikken.

– Våren 1987 drøftet vi i KrF om vi var knyttet til en spesiell side i politikken, men kom frem til at vi var mest opptatte av å få gjennomslag for KrF sine saker. Vi satte opp en liste, og etter valget ble både Høyre og Arbeiderpartiet invitert til samtaler, forteller Ljones.

Valget av samarbeidspartner falt på Arbeiderpartiet.

– Vi fikk veldig fyldige og gode svar fra Arbeiderpartiet, så vi gikk videre i forhandlinger med dem. Det førte til ordførersamarbeid og en politisk plattform, og det gjentok seg i 1991 og 1995.

– Ikke riktig å knytte seg for sterkt til høyresiden

Ljones ble varaordfører i 1991, og ordfører i 1995. Etter at han forlot bergenspolitikken for Stortinget, gikk KrF i samarbeid med Høyre, og etter hvert også Frp. Det har vart frem til i år. Ljones er glad for at det nå går mot et nytt sentrumssamarbeid med Ap og Venstre.

Jeg ser jo at budsjettforslaget Høyre og Frp la frem nå, ikke har den profilen vi ønsker.

Ingmar Ljones

– Jeg har gode erfaringer fra samarbeid med begge sider. Men det er stor avstand mellom KrF og Frp. Det er ikke riktig å knytte seg for sterkt opp mot høyresiden, for da får man ikke gjennomslag for saker som er viktige for KrF. Kommunen må hjelpe dem som trenger det mest, og jeg ser jo at budsjettforslaget Høyre og Frp la frem nå, ikke har den profilen vi ønsker, sier Ljones.

KrF Bergen

LAR NYE KOSTER TA OVER: Tidligere bergensordfører Ingmar Ljones (t.v.) takker for seg i politikken. Her på årets valgvaken sammen med blant andre toppkandidat Dag Inge Ulstein (i midten) og ordførerkandidat Marita Moltu (bak t.h.).

Foto: Siri Løken / NRK

LES OGSÅ: – Vi må gjøre tøffe prioriteringer

KrFs toppkandidat Dag Inge Ulstein har snakket om at partiet nå må «finne seg selv» igjen, og bli et tydelig sentrumsparti som kan samarbeide begge veier. Ljones er trygg på at Ulstein er rett mann til å lede partiet fremover.

– Jeg er veldig enig i måten Ulstein har håndtert sonderingene på nå, og synes han synliggjør KrF sin politikk på en veldig god måte, sier den avtroppende KrF-eren.

LES OGSÅ: – Ap ofrer SV for å sikre seg regjeringsmakt