NRK Meny
Normal

KrF sier ja til Frp

Indre stridigheter stod i fokus før representantskapet i KrF i kveld avgjorde byrådets fremtid.

Kristian Helland (KrF) er Bergens varaordfører

SKEPTISK: Kristian Helland har varslet at han vil si nei til et samarbeid med Frp.

Foto: Mari Stephansen / NRK

Klokken 19.00 startet møtet i representantskapet, hvor det var ventet at et flertall vil si ja til samarbeid med Fremskrittspartiet. Ved 22-tiden var resultatet klart:

– Representantskapet har gått inn for et byrådssamarbeid med Høyre og Fremskrittspartiet. Stemmetallet var 42-19, opplyser gruppeleder Filip Rygg til NRKHordaland.no.

Bystyregruppen i partiet har hatt møte om resultatet, og besluttet å følge rådet fra representantskapet. Dermed blir det forhandlinger med Høyre og Fremskrittspartiet, noe Rygg sier starter allerede fredag kl. 09.00.

- Står samlet

Han sier kveldens debatt var omfattende og hadde mange talere, men at alt skjedde i en god og positiv tone.

– Det var en god diskusjon, hvor mange fikk sagt meningen sin. Hos noen stikker dette dypere enn hos andre, men alle var opptatt av å se fremover og stå samlet, sier Rygg.

Spørsmålet om samarbeid med de to store borgerlige partiene i Bergen har langt på vei ført til en splittelse i lokallaget, og striden skal ifølge flere medier også ha forgreininger til partiets sentrale ledelse.

Helland sa nei

Partigrupperinger fra frikirkelige og karismatiske menigheter skal ha styrket sin stilling betraktelig både lokalt og nasjonalt i partiet de siste årene. Bergens Tidende skriver i dag at disse er langt mer åpne for en flørt med Frp enn statskirkelige medlemmene av partiet.

Avtroppende varaordfører Kristian Helland er en av de som tidlig har varslet han vil si nei til et samarbeid med Frp.

– Med fire representanter i bystyret tror jeg vi der har bedre muligheter til å gjøre politiske avtaler med Høyre og Fremskrittspartiet og følge opp vårt eget program, enn vi vil ha i et byråd hvor vi har to byråder mot deres fem, sier Helland til NRK Hordaland.

- God avtale

Leder i Bergen KrF, Thomas Moltu, er medlem av frikirken Levende Ord, og er en av drivkreftene bak et samarbeid med Fremskrittspartiet. Han mener KrF er best tjent med å sitte i posisjon de neste fire årene.

– Jeg opplever at vi har fått til en god avtale, og at det er en gjensidig forståelse for at KrF må få betydelig gjennomslag. Jeg tror det vil være best for KrF å gå inn i et byråd, sier Moltu til NRK Hordaland.

Frykter ikke strid

De to politikerne frykter ikke at kveldens diskusjoner skal tære på evnen og villigheten til dialog og samarbeid i Bergen KrF, uansett utfall.

– Av og til vinner man, av og til taper man. Slik er politikken. Jeg tror vi er i stand til å ha en real politisk debatt her i kveld, og så komme oss videre, sier Kristian Helland.

  NETT-TV: Se mer om saken på Vestlandsrevyen

Siste video

Programleder: Mariann Reikerås
Se forskerne undersøke hvalen
Det aller første julemarkedet i Bergen er en suksess. Den første uken det har vært åpent har tusenvis av mennesker vært innom.