NRK Meny
Normal

KrF-Hareide: – Led meg ikke inn i fristelse

Leirvik (NRK): KrF-leder Knut Arild Hareides hjemkommune Bømlo står i fare for å bli slått sammen med flere av nabokommunene, men Hareide har kun én kommentar.

Knut Arild Hareide

PÅ KAIEN: Reidar Breivik fra Stord KrF og partileder Knut Arild Hareide tar en prat i partiteltet på Leirvik kai. Men hva KrF-lederen mener om sammenslåing av sin egen hjemkommune får vi ikke vite. Til høyre fotograf Ole-Andre Lagmandokk fra NRK.

Foto: Eivind Pettersen / NRK

Valglogo

– Led meg ikke inn i fristelse, svarte Knut Arild Hareide da han ble utfordret på spørsmålet om kommunesammenslåing under NRKs valgfergedebatt.

KrF-lederen hadde da i 20 minutter lyttet til lokalpolitikere fra sin egen hjemkommune Bømlo, som er svært engasjerte i sammenslåingsdebatten. Naboene haler og drar i Bømlo fra alle kanter.

Men Hareide, som selv satt i kommunestyret på Bømlo fra 1991 til 1995, ønsker ikke å gi bømlopolitikerne noen anbefalinger med på veien.

Vil la folket bestemme

– Jeg er opptatt av at jeg ikke skal komme fra Oslo og fortelle hva bømlingen eller fitjarbuen skal gjøre. Jeg skal ikke fortelle hva som er det rette å gjøre, det er derfor man har prosesser, sier partilederen til NRK.

Han opplyser at Kristelig Folkeparti sentralt har vedtatt at kommunesammenslåing skal være «et frivillighetsstandpunkt».

Identiteten som bømling kommer jeg til å ha også om Bømlo blir del av en annen kommune.

Knut Arild Hareide, KrF-leder

– Jeg har merket meg at alle vil være sammen med Bømlo, men det må være en enighet her. Bømlo er en vekstkommune og det er frivillighet som må ligge til grunn for politikken. Dette må man avgjøre lokalt, legger Hareide til.

Støtter Hareide

Lokalpolitiker Reidar Breivik, som står på femteplass for Stord KrF, mener Knut Arild Hareide gjør det rette.

– Knut Arild er en flott partileder som er flink til å løsne på stemningen i debatter. Men spørsmålet om sammenslåing må avgjøres lokalt. Jeg mener det er naturlig at Stord og Fitjar blir slått sammen, mens jeg er mer usikker på om Bømlo, Tysnes og Kvinnherad passer inn, sier Breivik til NRK.

Innvalgt som 18-åring

Knut Arild Hareide opplyser at han har meldt flytting fra Bømlo til hovedstaden, men at han fortsatt har et stort engasjement for hjemplassen.

Hareide var kun 18 år da han ble innvalgt i kommunestyret og kulturstyre, og innehar fortsatt rekorden som tidenes yngste. Det er han stolt av.

For 24 år siden var skolestrukturen hetest, og det var grunnen til at han engasjerte seg i politikken. Skolen på Rubbestadneset står der fortsatt, noe han er fornøyd med.

– Identiteten som bømling kommer jeg til å ha også om Bømlo blir del av en annen kommune, sier Knut Arild Hareide.

Knut Arild Hareide besøkte hjemtraktene og deltok i debatt.

Foto/redigering: Ole-André Lagmandokk.

SE OGSÅ: Høydepunkter fra debattene på Stord

Siste video

Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik