Hopp til innhold

Krever tilbake 8 millioner fra privatskoler i Bergen

Utdanningsdirektoratet krever tilbake over 8 millioner kroner i statstilskudd fra Akademiet i Bergen og Bergen Private Gymnas. – Svært alvorlig at pengene ikke har kommet elevene til gode, mener de. Men eieren tror kravet vil falle.

Helge Teige

AVVISER KRAVET: Eier Helge Teige avviser kravet, og mener privatskolene ikke har gjort noe ulovlig.

Foto: Andre Marton Pedersen / NRK

Akademiet Bergen

MÅ BETALE 4,6 MILL: Akademiet Bergen må betale tilbake 4,67 millioner i statsstøtte som ikke har kommet elevene til gode.

Foto: Akademiet

Utdanningsdirektoratets tilsyn med de seks Akademiet-skolene og Bergen Private Gymnas avdekker omfattende brudd på privatskoleloven, skriver de i en pressemelding.

Akademiet Oslo, Akademiet Bergen, Akademiet Sandnes, Akademiet Drammen, Akademiet VGS Ålesund, Akademiet VGS Molde og Bergen Private Gymnas har gjennom handel med nærstående selskaper hatt kostnader på til sammen ca. 12,7 millioner kroner som ikke har kommet elevene til gode.

Kravet er lavere enn det som ble varslet i sommer.

Utdanningsdirektoratet har vedtatt at skolene må betale tilbake statstilskudd som er brukt i strid med privatskoleloven, og endre den lovstridige praksisen når det gjelder kjøp av varer og tjenester fra nærstående selskaper.

– Privatskoler mottar tilskudd for å gi elevene et opplæringstilbud i samsvar med privatskoleloven. Når tilskuddet ikke kommer elevene til gode, er dette svært alvorlig, sier direktør i Utdanningsdirektoratet, Petter Skarheim, i pressemeldingen.

Lovbruddene som er avdekket i tilsynet

Det er gjennom tilsynet avdekket at tilskuddet som utbetales til Akademiet-skolene og Bergen Private Gymnas, ikke fullt ut kommer elevene til gode. Dette er i strid med privatskoleloven. Skolene har betalt overpris på varer og tjenester fra nærstående selskaper og kjøpt tjenester som ikke er relevante for skoledriften.

I mange av tilfellene har skolen kjøpt tjenester via nærstående selskaper når det hadde vært mer rasjonelt for skolene å skaffe tjenesten direkte.

Hovedfunnene i tilsynet er at flere av skolene i handelen med nærstående selskaper har betalt vesentlig over markedspris for følgende varer og tjenester:

• Husleie
• Innleie av daglig leder
• Innleie av undervisningspersonell
• Kjøp av Macbook-maskiner

– Det er de nærstående selskapene som sitter igjen med gevinsten av den interne handelen, sier direktør i Utdanningsdirektoratet, Petter Skarheim.

Utdanningsdirektoratet vedtar tilbakebetalingskrav

Alle de syv skolene har nå fått vedtak om å betale tilbake statstilskudd og endre praksis. Vedtaket kan påklages til Kunnskapsdepartementet etter forvaltningslovens regler om dette.

Tilbakebetalingskravene fordeler seg slik:
Akademiet Bergen: kr 4 670 000
Bergen Private Gymnas: kr 3 515 000
Akademiet Oslo: kr 1 572 000
Akademiet Sandnes: kr 1 423 000
Akademiet Drammen: kr 924 000
Akademiet VGS Ålesund: kr 553 000
Akademiet VGS Molde: kr 28 000
Tilsynsrapportene, som nå er sendt til skolene, gjelder for 2011.

Bakgrunn for tilsynet og tilsynsprosessen

Utdanningsdirektoratet har ansvar for å føre tilsyn med privatskoler som er godkjent etter privatskoleloven. Tilsynet skal blant annet sikre at det tilskuddet skolene får fra staten, kommer elevene til gode. Utdanningsdirektoratet har gjennomført tilsyn med de syv skolene siden sommeren 2012 etter at blant annet Riksrevisjonen meldte fra om mulig ulovlig handel med nærstående selskaper.

Akademiet-skolene og Bergen Private Gymnas ble 20. juni 2013 varslet om vedtak om tilbakebetaling av statstilskudd og pålegg om retting. Skolene fikk mulighet til å uttale seg om forhåndsvarselet. På bakgrunn av skolens uttalelser har Utdanningsdirektoratet gjort enkelte endringer og redusert tilbakebetalingskravet.

En stor del av reduksjonen skyldes at Utdanningsdirektoratet har valgt å ikke kreve tilbake midler som er benyttet i forbindelse med et ulovlig programfagssamarbeid mellom Akademiet Bergen og Bergen Private Gymnas. Det er også gjort reduksjon i tilbakebetalingskravene som følge av at skolene mellom den foreløpige og den endelige tilsynsrapporten har lagt fram opplysninger og dokumentasjon som danner grunnlag for endringer i beregninger og beregningsgrunnlag.

– Alt kommer elevene til gode

Eier av Akademiet og Bergen Private Gymnas, Helge Teige, sier det er snakk om mye penger, men at det er et krav de har visst om i lengre tid.

– Den første beskjeden vi fikk var at kravet var på tolv milioner. Nå har Utdanningsdirektoratet gått tilbake på fire millioner av kravet sitt, men vi har vært, og er fortsatt, uenige med direktoratet om dette krave, sier Teige.

Mens Utdanningsdirektoratet mener statstilskuddet ikke kommer elevene til gode, mener Teige at de kan dokumentere at alt har de har fått av tilskudd gjør det.

– Vi har flotte skolebygg, gode læringsresultat, og det er mange som søker seg inn på våre skoler. Vi har også trivselsundersøkinger som viser at elevene våre har det veldig bra. Jeg mener vi har resultat som viser at vi driver skolene våre effektivt. Men vi driver skolene våre annerledes enn det offentlige. Vi er organisert annerledes, og der er det striden med Utdanningsdirektoratet står. De mener vi skal organisere oss likt som den offentlige skolen, men det vil vi ikke. Vi vil organisere oss slik at vi får mest mulig fokus på læring og eksamensresultat, sier Teige.

Tror kravet vil falle

Ifølge skoleeieren tjener ikke skolene penger, men de går i balanse.

– Utdanningsdirektoratet har hevdet at nærstående selskap har overskudd, og det har de. Dette er selskap som selger tjenester til skolen på markedsmessige vilkår.

– Dette er selskap som du har eierinteresser i?

– Ja, det stemmer. Disse tjenestene vi selger er tjenester som Utdanningsdirektoratet har sagt at det er dokumentert at skolen har behov for, og omfanget av tjenestene er greit, men de mener at prisen vi tar for tjenestene er for høy. Men der er vi ikke enige. Vi vil klage avgjørelsen inn for Kunnskapsdepartementet, og har tro på at dette vil bli behandlet i tråd med gjeldende regelverk. Vi har også tro på at kravet vil falle, seier Teige.