NRK Meny
Normal

Krever svar etter kunsttyveri

Tyvene kom inn til Kinasamlingen via nabobygget. Nå vil kulturpolitikerne i Bergen ha svar på hvorfor bakveggen av museet ikke var bedre sikret.

De stjålne gjenstandene fra Kinasamlingen

STJÅLET: Tyvene fikk med seg 25 gjenstander på de 90 sekundene de var inne i museet.

Foto: Kunstmuseene i Bergen

– Hvor naive er vi egentlig?, spør Tor A. Woldseth, varaordfører, og leder for kulturkomiteen i Bergen.

25 uerstattelige kunstverk fra Kinasamlingen ble lørdag stjålet fra kunstindustrimuseet i Bergen. Brekket varte i nøyaktig 90 sekunder.

Tyvene tok seg inn i museet via en glassvegg mot nabohuset. Nå vil politikerne ha svar på hvorfor museet ikke klarte å forhindre nok et alvorlig tyveri, bare to år etter at Kinasamlingen sist ble ranet.

Tor A. Woldseth

NAIVE: – Det er ikke bra at tyvene kom seg inn på denne måten, sier Tor A. Woldseth.

Foto: Arne Daniel S. Haldorsen
De stjålne gjenstandene fra Kinasamlingen

KUNSTVERK: Denne vannbeholderen i porselen, formet som kinesisk gutt, er blant de stjålne gjenstandene.

Foto: Kunstmuseene i Bergen
De stjålne gjenstandene fra Kinasamlingen

RANET BLOMST: Flere av de stjålne gjenstandene var i jade, som denne lotusblomsten.

Foto: Kunstmuseene i Bergen
Erlend G. Høyersten

IKKE GOD NOK SIKKERHET: Erlend G. Høyersten medgir at det er en svakhet at museet ligger vegg i vegg med et annet bygg.

Foto: Jørgen Eide

– De har brutt opp en vanlig dør, og gått inn en gang. Fra den gangen er det en glassvegg inn til disse gjenstandene. Der er det lett å knuse og gå inn. Det er ikke bra, mener Woldseth.

Les også: Frykter kunsten går over grensen

Gjorde ingenting med glassveggen

Forrige tyveri skjedde i desember 2010. Også den gangen kom innbruddstyvene inn via et nabobygg. De 56 gjenstandene som ble stjålet er fortsatt ikke kommet til rette, og ranerne fortsatt på frifot.

Etter dette tyveriet gjorde Det Norske Veritas en trygghetsanalyse av bygget. Alle anbefalte tiltak er utført, hevder museet. Men glassveggen mot nabohuset gjorde de ingenting med.

– Da Veritas gikk gjennom sikkerhetstiltakene i forrige runde var ikke glassveggen nevnt som noe sikkerhetsrisiko, sier fungerende styreleder ved Veslandske kunstmuseum Ruth Brudvik.

Etterlot få spor

Museumsbygget ble også klarert av Statens sikkerhetsutvalg våren 2012, i forbindelse med utstillingen av kongeparets gavebord.

Politiet arbeider ut fra en hypotese om at tyveriet var et profesjonelt utført bestillingsran, men har foreløpig få spor i saken.

– Når det er profesjonelle folk, etterlater de få spor. De har vært raske, de har bare vært inne i halvannet minutt, så det er liten tid de har brukt på dette. Det gjør det vanskeligere for oss, selvfølgelig, sier Jørn Solsvik, seksjonsleder for bekjempelse av organisert kriminalitet.

Les også: - Har fått interessante opplysninger

En svakhet

Museet ligger vegg i vegg med ett annet bygg, som har blant annet NAV-kontor og et treningssenter.

– Det er en svakhet at bygget ligger i grensesnitt med museet, sier direktør for Kunstmuseene i Bergen, Erlend Høyersteen.

Betyr det at lokalene egentlig ikke er egnet til å oppbevare så verdifulle gjenstander?

– De kan være egnet dersom man får gjort enda kraftigere skallsikringer enn det som er tilfelle i dag. Dette er store investeringer, og det vet alle som jobber med sikkerhet. Vi har valgt å prioritere der som vi har gjort, sier han.

– Ingen henvendelser

Museets nabobygg driftes av Odfjell eiendom og eies av Teigland eiendom. De sier at ingen av dem har fått henvendelser fra museet når det gjelder sikkerhetstiltak.

– Vi er i en fase der vi prøver å kartlegge all informasjon. Vi driver mye sårbehandling nå, og vi vet at det har vært mye dialog på teknisk nivå og vaktmesternivå. Jeg kan ikke på nåværende tidspunkt redegjøre for på hvilket nivå dialogen har skjedd, sier direktøren.

Her slår tyvene til:

Overvåkningsbilder fra Permanenten museum i Bergen viser tyvne som stjeler over 20 kinesiske kunstgjenstander.

Overvåkningsbildene fra museet.

Siste video

En stor delegasjon fra Belgia besøkte Troll A-plattformen. Landet skal fase ut atomkraft og ønsker å erstatte den med gass fra Norge.
Programleiar: Jan Børge Leirvik
Brannvesenet melder om svært stor fare for lyng og grasbrann på Vestlandet.