NRK Meny
Normal

Krever at smådyrvakten blir reddet på sikt

Legevakten for smådyr i Bergen ble reddet i siste liten. Nå krever veterinærer en permant løsning - og dyreeiere planlegger stor demonstrasjon.

Lisbet Holtet

MISTET PENGER: Her undersøker spesialistveterinær Lisbet Holtet Houdini, en Alaskian Husky, som ble påkjørt av en bil tirsdag kveld. Det var i utgangspunktet siste natt med smådyrklinikk i Bergen, etter at pengestøtten forsvant. Nå er fremtiden uviss.

Foto: Leif Rune Løland / NRK

Bergen kommune vedtok i går å videreføre smådyrvakten i Bergensområdet frem til 1. november.

Det skjer etter at natt til 1. oktober egentlig var siste natt dyreeiere kunne ta med seg skadde dyr til veterinærer på nattevakt i Bergen og fem nabokommuner.

Spesialistveterinær Lisbet Holtet er fornøyd med at ordningen får støtte en måned til, men mener det er veldig viktig at det kommer på plass en varig løsning for tilbudet.

– Jeg er overbevist om at Bergen kommune, i samarbeid med de andre kommunene, må finne en permanent ordning. Det går ikke an å ta det en og en måned av gangen, sier Holtet til NRK.

Mistet offentlig tilskudd

Det ville vært hårreisende om man hadde et familiemedlem som var syk og det ikke fantes en legevakt der man kunne få hjelp.

Vilde Wathne, arrangerer demonstrasjon for dyrene

Totalt ni klinikker deltar i en turnus med vakt for smådyr som trenger hjelp etter vanlig kontortid. Bergen, Askøy, Fjell, Øygarden, Sund og Os samarbeider om ordningen.

De ni klinikkene mistet fra juli et statlig tilskudd på 720.000 kroner i året. Avtalen med smådyrsvakten ble dermed sagt opp fra Bergen kommune i sommer, og avtalen opphørte formelt ved midnatt 30. september.

I utgangspunktet skulle en veterinær, som fra før hadde stordyrvakt og passer på alle gårdsbruk i regionen, ta over ansvaret for kjæledyrene. Men dette nektet veterinærene i ordningen.

– En liten sum

I går kom Bergen kommune med en midlertidig kriseløsning på bordet ut oktober.

– Frem til det vil kommunen jobbe med å finne en permanent løsning. Smådyrsvakten vil være operativ så fort det praktisk lar seg gjøre, sa Helge Stormoen, byråd for kultur, næring, idrett og kirke i går.

Nå er veterinærene bekymret for hva som skjer om én måned.

– Dette må kunne ordnes på sikt. 700.000 kroner er svært liten sum, slik vi ser det, sier Holtet, som er talsperson for de ni klinikkene.

– 720.000 kroner er 300.000 mindre enn kommunen bruker på en fyrverkerifest. Byrådet spanderer jevnlig en million kroner på fyrverkeri. Det har de råd til!

Demonstrerer for dyrene

Fjerning av smådyrvakten har skapt stort engasjement og mye frustrasjon blant de mange hundeeierne i bergensregionen.

Om ti dager blir det gjennomført en demonstrasjon for smådyrene, selv om kommunen har bestemt å gi penger til ordningen.

Facebook-arrangementet «Demonstrasjon mot fjerning av vakttilbudet for smådyr i Bergen» 12. oktober har allerede nesten 1000 deltakere.

Arrangementet ble opprettet før pengene kom på bordet i går, men gjennomføres likevel utenfor rådhuset.

– Vi har lyst å gi beskjed til byrådet, politikerne og alle som er innblandet i dette om at vi må ha en veterinærvakt i Bergen. Det betyr mye for oss bergensere at dyrene våre har et sted å gå når de blir syke og får hjelp, sier Vilde Wathne, initiativtaker til demonstrasjonen.

– Vi behandler dyrene våre som familiemedlemmer og er veldig glad i dem. Det ville vært hårreisende om man hadde et familiemedlem som var syk og det ikke fantes en legevakt der man kunne få hjelp, sier hun.

Siste video

Lars Vaular, Nordvegen, Marius Neset, Terje Isungset og Eivør underholdt tusenvis på Torgallmenningen.
Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen møtte NRKJ-leder Richard Aune.
Programleder: Mariann Reikerås