NRK Meny
Normal

Krever lukkede dører i Drevland-saken

Da eksadvokat Odd Drevland skulle forklare seg i Bergen tingrett i formiddag krevde hans forsvarer lukkede dører. Retten besluttet at deler av forklaringen skal være åpen.

Advokat Odd Drevland

TILTALT: Tidligere advokat Odd Arild Drevland er tiltalt for grovt økonomisk underslag. Ifølge tiltalen skal han ha tatt penger fra tre ulike personer eller selskaper. Under første dag av rettssaken erkjente Drevland skyld for hele tiltalen. Tirsdag skal Drevland utdype sin forklaring.

Foto: NRK

For andre gang på en måned er tidligere advokat Odd Drevland involvert i en rettssak i Bergen tingrett.

Drevland er tiltalt for grovt underslag, som omfatter totalt 2,9 millioner kroner.

Allerede første dag i retten, mandag denne uken, kom den kjente advokaten med en uforbeholden tilståelse da han måtte ta stilling til skyldspørsmålet.

Drevland i vitneboksen i tingretten

SKAL VITNE HER: Odd Drevland skal forklare seg fra denne vitneboksen i Bergen tingrett.

Foto: Oddgeir Øystese / NRK

Krangler om bevisene

Statsadvokat Benedikte Høgseth har brukt nesten et dagsverk i retten på å gå gjennom et omfattende bevismateriale.

Aktoratet mener å vise at Drevland har lurt til seg penger, skjult underslaget med falske papirer og overfakturert for advokattjenester.

Advokat Per Magne Kristiansen svarer med å kritisere aktoratet for «å tegne et massivt og ensidig bilde av Drevland.»

– Ytterst problematisk. Et hån mot tiltalte. Det tas med ting som setter Drevland i et dårlig lys selv om det ikke har noe med denne saken å gjøre, tordner forsvareren.

Det er særlig påstandene om at Drevland har tatt seg for godt betalt, og tatt betalt for tjenester han ikke har utført, som Kristiansen reagerer på.

Han mener det også er merkelig at det kommer eksempler helt tilbake fra 1996.

Rett før Odd Drevland skulle i gang med sin forklaring begjærte lukkede dører fordi klienten vil komme inn på forhold som berører hans privatliv.

– Retten skal nå ta stilling til dette. I mellomtiden er media kastet på gangen. Dommeren minner om at terskelen for lukkede dører er høy, sier NRK-reporter Oddgeir Øystese.

Da retten ble satt ble det meddelt at deler av Drevlands forklaring skal være lukket, resten skal gå for åpne dører. Forklaringen starter klokken 13.00.

LES OGSÅ: Drevland erkjenner straffskuld

Mister strafferabatt?

Først for en uke siden bestemte Odd Drevland seg for å tilstå, ifølge Bergens Tidende. Det kan ha kostet ham betydelig strafferabatt.

– Jeg sitter i en offentlig gapestokk og det går utover familien. Nå må jeg sette sluttstrek. Det innebærer at jeg erkjenner straffskyld etter hele tiltalen, sa Drevland.

– Han er sluttkjørt

Før Drevland mistet bevillingen i 2013, var han en profilert advokat. Han er gift med bergensordfører Trude Drevland, som støtter ektemannen.

I retten mandag ga hans forsvarer uttrykk for at den tidligere advokaten ikke takler mer.

– Han er nødt til å legge dette bak seg. Jeg vil ikke gå inn på hans personlige ting nå, men det er åpenbart at Drevland er fullstendig sluttkjørt, sa Kristiansen mandag.

Tidligere denne måneden gikk rettssaken der Taxi Vest gikk til sivilt søksmål og saksøkte Drevland for 2,2 millioner kroner. Tingretten slo fast at advokaten må betale disse pengene tilbake.

Siste video

Programleder: Mariann Reikerås