Krever homosvar fra KrF-topp i Bergen

Massiv kritikk mot KrFs ordførerkandidat i Bergen etter ulne homouttalelser.

Marita Moltu

Reaksjonene har ikke latt vente på seg etter at ordførerkandidat Marita Moltu (KrF) i torsdagens BA nektet å svare på om hun mener at homofili er synd eller om det kan «helbredes» med bønn.

Foto: Leif Rune Løland / NRK

– Harald Schjelderup må sette foten ned og kreve en klargjøring fra Marita Moltu om hennes syn på homofile, sier LLH-talsmann i Bergen, Daniel Mekki til NRK.

Han mener Moltu forfekter et syn på familier og mennesker som ikke er verdig en ordfører. Vi skynder oss å legge til at ordførerspørsmålet ennå ikke er avgjort.

Daniel Mekki

TALSPERSON: Daniel Mekki, LLH.

Foto: Ole-Andrè Lagmandokk / NRK

– Vi kan ikke ha en ordfører som ikke representerer alle bergensere. Bergen skal være en åpen og inkluderende by, og dette vil bli et tilbakeskritt i så måte, sier Mekki.

Han reagerer kraftig på at Moltu i BA torsdag nektet å svare på om hun mener at homofili er synd eller om det kan «helbredes» med bønn.

«Jeg er politiker og ikke teolog», var svaret hun ga til BA.

Moltu: – Et sidespor

– Om jeg mener at homofili er synd eller ikke har ingen konsekvenser for min politikk og mitt virke som politiker. Dette er et smalt sidespor som ikke har noe med den politiske hverdag å gjøre, sier Moltu til Nettavisen.

Moltu har sittet i bystyret for KrF de siste to periodene, og er nå gruppeleder for bystyregruppen til partiet.

Moltu understreker overfor Nettavisen at hun ikke har noe imot homofile, men gjentar at spørsmålet om hvorvidt homofili er synd, har mer med teologi enn politikk å gjøre.

NRK har gjentatte ganger torsdag, uten hell, forsøkt å få kommentar fra Moltu.

Mitt råd er å slutte helhjertet opp om Aps egen ordførerkandidat Marte Mjøs Persen. Hun er raus, inkluderende og meget dyktig.

Jon Reidar Øyan, Aps homonettverk

Krever ny kandidat

Også Homonettverket i Arbeiderpartiet har en krystallklar oppfordring til partifellene i Bergen: Byens neste ordfører kan ikke mene at homofili er synd.

– Det er umulig for oss å støtte en ordfører fra noe parti som mener at homofili er synd. En ordfører skal være en samlende person for hele byens befolkning, sier leder Jon Reidar Øyan i Aps homonettverk til NTB.

Arbeiderpartiet kan komme til å innlede et formalisert samarbeid med KrF i Bergen. KrFs ordførerkandidat Marita Moltu er medlem av frimenigheten Credokirken.

Harald Schjelderup og Marte Mjøs Persen

VALGVINNERE: Påtroppende byrådsleder i Bergen Harald Schjelderup (Ap) og partiets ordførerkandidat Marte Mjøs Persen.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Øyan reagerer kraftig på det han mener er en bagatellisering av levekårsutfordringene til homofile og lesbiske fra KrF-politikerens side.

– Selvmordsraten er høyere blant homofile og lesbiske og gruppen er også overrepresentert på andre negative levekårsstatistikker. Det må Moltu ta innover seg.

Han har følgende råd til Arbeiderpartiet i Bergen:

– Mitt råd er å slutte helhjertet opp om Aps egen ordførerkandidat Marte Mjøs Persen. Hun er raus, inkluderende og meget dyktig, sier Øyan.