Krever flere avganger og større båt

Passasjertallet på hurtigbåten mellom Knarvik og Bergen har økt med 20 prosent hvert eneste år siden starten i 2014. Nå krever Høyre større båt med hyppigere avganger.

Fullt på hurtigbåten fra Frekhaug under sykkel-VM

FULLT UNDER VM: Hurtigbåten mellom Bergen og Nordhordaland har hatt voldsom passasjervekst. Under sykkel-VM ble det satt opp ekstraavganger i helgene. Da måtte folk stå igjen på kaien på Frekhaug.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

– Båten er en suksesshistorie. Det tror jeg også vil fortsette i fremtiden. Det betyr at båten bør gå oftere og med plass til flere passasjerer, sier Nils Marton Aadland.

Den tidligere ordføreren i Meland bor i Nordhordland og representerer nå Høyre i fylkestinget i Hordaland. Onsdag tar han saken opp i fylkestinget, der han også kommer til å begrunne at bedre båttilbud er viktig for miljøet.

Nils Marton Aadland

KJEMPER FOR ET BEDRE HURTIGBÅTTILBUD: Nils Marton Aadland representerer Høyre i fylkestinget i Hordaland.

Foto: Arthur Kleiveland

– Båten er vår bybane på sjø. Her ligger «skinnene» allerede på plass på sjøen. Da er det et poeng å ta dem i bruk, sier Aadland, som vil kreve mer penger til hurtigbåten.

– Vi må utvikle fjordsystemet vårt til en bybane for hurtigbåter. Derfor må fylkestinget også være villig til å bevilge mer penger til denne trafikken, sier Aadland.

SISTE: Onsdag bestemte et samlet fylkesting seg for å be Skyss om å øke kapasiteten på båtavganger.

– Dette er en budsjettsak

Hurtigbåttilbudet både til Nordhordland og Askøy var tema i fylkestinget i Hordaland onsdag. Fungerende fylkesordfører, Pål Kårbø (KrF), sier båtene er budsjettsaker.

– Det er mange partier som har jobbet for god hurtigbåtforbindelse mellom Nordhordland til Bergen, og derfor er jeg glad for initiativet og innspillet fra Høyre. Men dette er en økonomisak som skal drøftes inn mot budsjett, sier Kårbø.

KrFs landsmøte 2017. pål Kårbø

Fungerende fylkesordfører, Pål Kårbø, sier eventuell større båt og hyppigere avganger må avgjøres i budsjettet for Hordaland.

Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Svaret hans i fylkestinget onsdag mener han derfor må bli:

– At rådmannen vil legge frem en sak som vurderer helheten i båttilbudet både mot Nordhordland og Askøy, sier han.

Fornøyde passasjerer

På Strandkaien i Bergen står flokken med pendlere som venter på ettermiddagsavgangen med «Fjordkatt» til Nordhordland. En flokk som stadig øker i antall.

– Et fantastisk tilbud. Den skulle gått mye oftere!

– Reisen tar liten tid og er komfortabel!

– I motsetning til når du sitter i bil kan du her velge hva du vil gjøre selv.

Dette er noen av reaksjonene NRK får fra de ventende passasjerene.

Skyss-direktør Oddmund Sylta sier til NRK at de jobber med en ny kollektivplan for Bergen og omegn.

– Den blir klar nå i oktober, og der er nordhordlandsbåten med. Inntil da ønsker jeg ikke å kommentere saken, sier Sylta.