Kreftrammede Nikoline (14) og lillesøsteren var premieregjester på Norges første sykehuskino

HAUKELAND UNIVERSITETSSJUKEHUS (NRK): Nytt tilbud skal gi barn og unge på sykehus mulighet til å være med familie og venner. – Dette er så utrolig viktig!

Barne- og ungdomsklinikken på Haukeland sykehus i Bergen er først i landet med egen kinosal til pasientene sine.

FIKK FØRPREMIERE: Nikoline (t.h.) og rundt ti andre pasienter på barne- og ungdomsklinikken på Haukeland universitetssjukehus fikk fredag se «Asterix og trylledrikkens hemmelighet» lenge før alle andre.

Det er stille i salen. Rundt ti spente publikummere er på plass. De har funnet frem riktig app på mobilen og tatt på seg ørepluggene. På fanget hviler et stort pappbeger med popkorn. Ved siden av står vann og juicebrus.

Alt er klart for den eksklusive førpremieren på den nye animasjonsfilmen «Asterix og trylledrikkens hemmelighet». Lyset slukkes, filmen starter.

Det hele er nesten som i en ordinær kinosal. Forskjellen er at de fleste av publikummerne er for syke til å gå på vanlig kino.

– Jeg savner å gå på kino og slikt. Dette er veldig bra, for nå kan jeg invitere vennene mine hit. Da slipper jeg å risikere å bli syk når jeg går på kino, sier Nikoline Strand.

14-åringen har kjempet mot leukemi (blodkreft) siden desember 2017.

Nikoline Strand og hennes lillesøster

TRIVDES: Nikoline Strand koste seg på kino på sykehuset sammen med lillesøster (t.h.) og mamma.

Foto: Sissel Rikheim / NRK

– Kunne ikke gå ut av sykehuset

Hun er Nikoline erklært kreftfri, men immunforsvaret er kraftig svekket på grunn av den tøffe behandlingen hun fortsatt får. Derfor er det farlig for henne å delta i mange vanlige aktiviteter sammen med jevnaldrende.

Hun tror kinosalen på barne- og ungdomsklinikken vil bli til stor glede for de yngste pasientene.

– Da jeg var innlagt og fikk cellegift, kunne jeg ikke gå ut av sykehuset. Da hadde det vært kjekt med en kinosal, sier 14-åringen, som har tatt med seg lillesøster og mamma på den første kinoforestillingen.

Initiativtaker: – Dette er så utrolig viktig!

Nå blir Haukeland universitetssjukehus det eneste sykehuset i landet med egen kinosal tilknyttet det ordinære kinotilbudet. Hver fredag klokken 18 fremover vil sykehuset og Bergen Kino servere helt fersk film til pasientene.

– Dette er helt unikt. Vi er veldig stolte og glade for å ha fått det til, og dermed kanskje bidra til at noen kan glemme en vanskelig situasjon i noen timer, sier markeds- og programsjef i Bergen Kino, Birgitte Jeeves Hammer.

For initiativtaker og leder for energisenteret på sykehuset, Torhild Vedler, var premieren forrige fredag en gledens dag. Hun og andre på senteret har jobbet lenge for å få på plass et sosialt tilbud til pasientene.

– Dette er så utrolig viktig! Med en gang du blir syk, så blir du helt utenfor alt som skjer. Så ønsker vi også at pasientene skal kunne gjøre noe gøy, enten med familie eller venner. Her går det fint å komme inn med både seng og rullestol, sier Vedler.