Bergenser til topps i Forsker Grand Prix

Doktorgradsstipendiat Sofie Snipstad vant lørdagens finale i Forsker Grand Prix i Bergen. – Jeg turte egentlig ikke å delta, sier en svært fornøyd vinner.

Sofie Snipstad vinner Forsker Grand Prix 2016

JUBEL: Sofie Snipstad vant Forsker Grand Prix 2016 i Grieghallen lørdag kveld. Her sammen med programleder Nadia Hasnaoui.

Foto: Sigve Ferstad / Forskningsdagene

Snipstad sikret seg seieren med sitt innlegg om «boblende nanomedisin mot kreft» da finalen gikk av stabelen i Grieghallen i Bergen lørdag kveld.

– Det var kjempegøy og veldig overveldende, sier en glad 27-åring til NRK søndag.

Gratulasjonene har tikket inn på mobilen hele natten og morgenen søndag.

– Jeg var i konkurranse med mange andre veldig gode og spennende forskingsprosjekter, så at jeg skulle vinne var veldig overraskende.

Sofie Snipstad forteller om nanopartikler i kreftbehandling

Sofie Snipstad er fra Bergen og er doktorgradsstipendiat ved NTNU i Trondheim. Her forteller hun om bruk av nanopartikler i kreftbehandling under Forsker Grand Prix i Bergen.

Foto: Sigve Ferstad / Forskningsdagene

Forsker på nanopartikler i kreftbehandling

Prisvinneren, som opprinnelig er fra Bergen, jobber med å forstå hvordan nanopartikler effektivt kan leveres til kreftvev, og hvordan de påvirker kreftcellene.

Nanopartiklene er spesielle fordi de kan danne små gassbobler. Dersom cellegift kapsles inn i nanopartikler, kan den gå rett til svulsten, og bivirkninger – som er et stort problem ved cellegiftbehandling – kan unngås.

27-åringen, som flyttet til Trondheim for å ta mastergrad på NTNU i 2008, har opplevd kreften på nært hold i familien.

– Min tante døde av kreft det året jeg flyttet til Trondheim. Så kreft engasjerer meg personlig. Det er en veldig skremmende sykdom, samtidig som den rent faglig er fascinerende.

Visste ikke om hun turte

Snipstad hadde i utgangspunktet ikke tenkt til å stille i Forsker Grand Prix.

– Jeg tenkte «dette blir for skummelt for meg», så jeg vurderte veldig lenge om jeg skulle takke ja eller nei. Nå er jeg veldig glad for å ha blitt med. Det er kjekt at folk får høre om hva vi driver med, og det er veldig bra å få lære hvordan vi skal formidle forskningen vår på best mulige måte, sier Snipstad.

Åtte forskere stilte til dyst i finalen etter å ha gått videre fra regionale finaler i Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger. Publikum ga poeng og stemte fram vinneren sammen med en fagjury.

Finalistene er alle doktorgradsstipendiater som er godt i gang med graden sin, men som ennå ikke har disputert. De er plukket ut flere måneder i forveien og har fått profesjonell hjelp med innholdet i presentasjonen og til sin sceneopptreden.

Vant 20.000 kroner

Forsker Grand Prix har blitt arrangert siden 2001 og er en del av Forskningsdagene. Snipstad vinner et reisegavekort på 20.000 kroner, men hun har ikke bestemt seg for hvor hun skal reise ennå. Først må hun finne plass til ferie i en svært travel hverdag.

– Jeg skal levere avhandlingen til våren. Men samtidig har jeg søkt penger fra Helse Midt-Norge til å utvide forskningen i tre år til. Får jeg forskningsstøtte, må avhandlingen leveres før nyttår. Så det kan bli travelt, ler Snipstad.