Kraftige reaksjoner på datakrasj

En feil hos Telenor gjorde at 26 av 27 politidistrikt i går var uten data i halvannen til fem timer. – Helt uholdbart, mener tillitsvalgte i politiet.

26 av 27 politidistrikt var rammet av alvorlig datafeil onsdag.

SLÅTT UT: Politiets datasystem ble slått ut av en feil i går ettermiddag. Feilen spredte seg over hele landet og lammet datasystemet i flere timer.

Stein Rune Halleråker

KRITISK: Tillitsvalgt Stein Rune Halleråker ved Bergen sør politistasjonsdistrikt.

Foto: Kjetil Rydland / NRK

Feilen oppstod da Telenor og en driftsoperatør skulle oppdatere politiets datasystemer i går. Noe gikk veldig galt i 17.40-tiden. Problemene spredte seg raskt utover hele landet. Kun Oslo politidistrikt slapp unna.

– Kritisk for nødtelefoner og voldsalarmer

– Jeg mener det er veldig alvorlig, spesielt kritisk med tanke på nødtelefoner og mobile voldsalarmer. 90 minutter er veldig lenge i den måten vi jobber på, hvor det handler om øyeblikkelig hjelp, sier plasstillitsvalgt Stein Rune Halleråker ved Bergen sør politistasjonsdistrikt til NRK.no.

Ved politiets operajonssentraler kan en rask reaksjon utgjøre forskjellen på liv og død.

Til alt hell var det forholdsvis stille på hendelsesfronten både i Hordaland politidistrikt og Haugaland og Sunnhordland politidistrikt da feilen slo ut datanettet i rundt 90 minutter i går.

Oversikt over politiets datanett

KUN OSLO SLAPP UNNA: 26 av landets 27 politidistrikt ble rammet.

Kunne ikke se hvem som ringte

Lars Henrik Bøhler

SKUFFET: Direktør Lars Henrik Bøhler i Politiets data- og materielltjeneste

Foto: NRK

Mens dataen lå nede, måtte politiet notere nødmeldinger og andre henvendelser med penn og papir, noen steder i opp mot fem timer.

Halleråker mener det bare var flaks som hindret alvorlige hendelser på grunn av datasvikten.

– Det mest kritiske er at når nødtelefoner kommer inn i en slik situasjon, kan man ikke se hvem som ringer, sier han.

– Forventer stabil og sikker drift

Direktør Lars Henrik Bøhler i Politiets data- og materielltjeneste er også opprørt over hvor lett politiets datasystem ble tvunget i kne.

– Vi forventer at vi har en stabil og sikker drift på alle våre systemer. Dette er en tjeneste vi kjøper eksternt og betaler for. Da forventer vi at våre operatører og leverandører leverer det de skal, sier Bøhler til NRK.no.

Informasjonssjef Anders Krokan i Telenor sier til NRK.no at feilen oppstod under arbeid med å gjøre politiets datasystem enda mer robust. Politiet har fått en foreløpig statusrapport fra Telenor, men selskapet jobber fortsatt med å kartlegge nøyaktig hva som skjedde da feilen oppstod.