Normal

Bybanen i Bergen forfølges av ulykker

På 17 dager i høst var Bybanen involvert i seks kollisjoner. Bybanen AS og operatørselskapet krangler om hva de skal gjøre for å bedre sikkerheten.

Kollisjon bybanen

MANGE ULYKKER: Det har vært usedvanlig mange ulykker med Bybanen i høst. Denne kollisjonen i Møllendalsveien (som bildet viser) skjedde imidlertid i juni i fjor.

Foto: Roy Hilmar Svendsen

Denne høsten har Bybanen i Bergen vært forfulgt av ulykker.

Fra slutten av september til midten av oktober, i en periode på 17 dager, var bybanen involvert i seks kollisjoner med biler, busser og en port. Alle ulykkene koster forsikringsselskapene millioner av kroner. Bare i første halvdel av 2014 kom den totale ulykkesregningen på over 2,5 millioner kroner.

– Det er store beløp vi snakker om. Det skal ofte bare et lite uhell til før det koster flere hundre tusen kroner å reparere. Pengene renner fort, medgir administrerende direktør i Bybanen AS, Paul Nilsen.

LES OGSÅ: Anne ble påkjørt og drept av bybanen

– Vet ikke hvorfor det skjer så ofte

Den stillegående elektriske banen i Bergen var ny i bybildet i 2010. Mange var bekymret for at det skulle bli mange ulykker, og i den første tiden var den også involvert i en rekke ulykker.

Men den gangen hadde det sin naturlige forklaring:

– I starten så skyldtes det nok i stor grad at bilførere i Bergen ikke var vant til at det gikk trikk eller bybane her. Derfor tok det litt tid å venne seg til det, sier Nilsen.

Men nå skulle bilistene ha vent seg til bybanen. Tallet på ulykker gikk også kraftig ned i 2011 og har vært lavt helt til i år. Nilsen har problemer med å forklare hva som er årsaken til de mange ulykkene denne høsten.

– Det er ikke godt å si hva som er grunnen til alle kollisjonene i det siste, sier han.

Heller ikke HMS-sjef Trond Magne Målsnes i operatørselskapet Keolis Norge har noe klart svar på hva som er årsaken til økningen.

– Vi må nå se på hvert enkelt tilfelle og hva som er årsaken. Vi gjør nå grundige undersøkelser av de forskjellige hendelsene i det siste, sier han.

LES OGSÅ: Setter opp gjerder på ulykkesstedet

Saken fortsetter under bildet:

Kollisjon Bybanen

KOLLIDERTE: Bybanen kolliderte med bil på Kronstad 30. september.

Foto: Christine Kongsvik / NRK

Konflikt mellom selskapene

Keolis Norge er de som har operatøransvaret på Bybanen. Det vil si at det er de som kjører vognene. Bybanen AS har ansvaret for blant annet vedlikeholdet av vognene, og av skinnegangen de kjører på.

Disse to selskapene er i konflikt om nettopp sikkerheten på Bybanen. Hvilke tiltak som trengs skal de to selskapene nå forsøke å finne ut av. Men hvordan de skal gjøre det vil ingen av dem utdype foreløpig:

– Jeg kan ikke spekulere over hva vi skal gjøre for å få færre uhell, sier Nilsen.

– Om det er bilister som er skyld i ulykkene eller om det er andre forhold, det er det vi må få kartlagt nå, sier Målsnes.

ulykker bybanen

STIGENDE: Tallet på bybaneulykker har steget kraftig det siste halvåret. Første halvdel av 2014 kostet alle ulykkene forsikringsselskap over 2,5 millioner kroner.

Foto: Skyss