NRK Meny
Normal

Korrupsjonssiktet reder planlegger ny stor dåpsfest i Bergen

Etter at Viking Cruises arrangerte skipsdåp i Vågen 17. mai, ble ordføreren, havnedirektøren og rederen siktet for korrupsjon. Nå vil rederiet ha ny dåpsfest samme sted på frigjøringsdagen.

Skipsdåp i Bergen 17. mai 2015

SKIPSDÅP: Viking Star ble 17. mai i år døpt med brask og bram i Vågen i Bergen. Nå vil rederiet arrangere en ny skipsdåp i byen.

Foto: Tom Guldbrandsen

Det er arrangementsselskapet Kulturoperatørene som i en e-post til byrådslederen og ordføreren i Bergen forteller at Viking Cruises ønsker en ny skipsdåp i byen.

Cruisedåpsaken

SIKTET: Reder Torstein Hagen og tidligere ordfører Trude Drevland.

Foto: Ask, Erik / NTB scanpix

Selskapet bisto også Viking Cruises og reder Torstein Hagen med planlegging og gjennomføring av den forrige skipsdåpen.

Det skandaleombruste Viking Star ble døpt på nasjonaldagen. Rederiet foreslår frigjøringsdagen 8. mai neste år som dåpsdag for sitt nye skip Viking Sea.

Bergen Havnevesen og Bergen Reiselivslag begge er positive til planene, ifølge arrangementsselskapet, som i e-posten ber om et møte.

– Etter årets arrangement gikk en del politikere ut og stilte spørsmål ved politisk involvering. Nå er det veldig viktig for oss å være ryddige, og spørre om det er motforestillinger fra kommunen, sier daglig leder Øyvind Storheim i Kulturoperatørene til NRK.

– Etterforsker fortsatt

Øyvind Storheim

INGEN ORDFØRER-GUDMOR: Ordfører Trude Drevland var gudmor for Viking Star. Viking Sea får ifølge Øyvind Storheim i Kulturoperatørene en intern gudmor fra rederiet. – Jeg tviler på at det ville vært aktuelt å ha ordføreren som gudmor nå, verken for ordføreren eller rederiet, sier Storheim.

Foto: Kulturoperatørene

17. mai i år samlet rederiet 20.000 mennesker på Bryggen til konsert med kjente artister og fyrverkerishow. Storheim sier rederiet også til dåpen neste år ønsker en folkefest.

– Vi har ikke kommet langt i planleggingen, men rederiet har signalisert at de vil ha et publikumsarrangement, der den jevne bergenser kan få en opplevelse, sier Storheim.

I høst ble tidligere ordfører Trude Drevland, havnedirektør Inge Tangerås og skipsreder Torstein Hagen siktet for korrupsjon i Viking Star-saken.

– Vi driver fortsatt etterforskning for å finne ut om noe straffbart har skjedd, sier politiadvokat Hedvig Moe Øren til NRK onsdag.

Hedvig Moe Øren

ETTERFORSKER DREVLAND: Politiadvokat Hedvig Moe Øren.

Foto: Arvid Aga

Storheim sier etterforskningen er en av grunnene til at de nå har henvendt seg til politikerne tidlig.

– Men rederiet legger ikke ned storsatsingen på Bergen selv om man ser på om noen personer har vært ubetenksomme eller trådt litt feil.

Ordføreren fraråder 8. mai

Nåværende ordfører Marte Mjøs Persen svarer Kulturoperatørene med at hun og byrådslederen ikke vil involvere seg i planleggingen eller gjennomføringen av skipsdåpen, fordi de ikke ser det som en prioritert oppgave eller nødvendig for gjennomføringen.

I sitt svarbrev oppfordrer hun selskapet til å ta den videre dialogen med Havnevesenet.

«Jeg tar meg likevel den frihet at jeg vil anbefale at en unngår viktige markørdatoer i mai som 1. mai, 8. mai og 17. mai. Også Festspillåpning bør unngås», skriver Persen.

Marte Mjøs Persen

VIL IKKE INVOLVERES: Nåværende bergensordfører Marte Mjøs Persen (Ap).

Foto: Sølve Rydland / NRK

– Fremgangsmåten sist var rett

Kulturoperatørene ser positivt på svaret.

– Vi har fått tilbakemelding på at den fremgangsmåten vi hadde sist, var den rette, og at man i det politiske ikke har noe imot dette, sier Storheim til NRK.

Rederiet ser seg nå imidlertid om etter en ny dato, og vurderer å endre skipets seilingsplan, slik at dåpen kan skje lørdag 7. mai. Skipet skal i utgangspunktet være i Bergen 8. og 9. mai.

– Lørdagen er bedre enn mandagen, i alle fall om en skal gjøre det stort, slik en gjorde det sist, sier Storheim.

Hvis de ikke lykkes i å få til dåpen i Bergen, ser rederiet Oslo som det mest aktuelle alternativet.

ALT OM CRUISEDÅP-SAKEN: Skipsdåpen i Bergen

Siste video

Programleder: Mariann Reikerås