Hopp til innhold

– Vi må da ha nådd bunnen snart

Mange av landets kommuner kutter i skolebudsjettene, viser undersøkelse. På Lonevåg skole på Osterøy har kuttene gått ut over både undervisning og renhold.

Lonevåg skole

SPARER: På Lonevåg skole har de ikke råd til å erstatte syke lærere med vikarer.

Foto: Siri Løken / NRK

– Det blir ikke vasket så ofte og grundig som før. Og dersom noen av lærerne blir syke, har vi ikke råd til vikarer, forteller Kristin-Merete Nøttveit, rektor på Lonevåg barneskole på Osterøy.

Osterøy kommune i Hordaland har svært dårlig økonomi, og er på den såkalte Robek-listen. De kutter ni millioner kroner i skolebudsjettet i år. Det betyr at rektoren må vende hver krone.

Kristin-Merete Nøttveit

MÅ VENDE HVER KRONE: Sparingen har gått ut over undervisningen og vaskningen på skolen, sier rektor på Lonevåg skole, Kristin-Merete Nøttveit.

Foto: Siri Løken / NRK

Ragnhild Lied

TÅLEGRENSE: Det er grenser for hvor mye kutt en kan klare, sier leder for Utdanningsforbundet, Ragnhild Lied.

Foto: Utdanningsforbundet
Odd Ivar Øvregård

DRASTISKE KUTT: Rådmann i Osterøy sier at sparingen er helt nødvendig.

Foto: Siri Løken / NRK
Christopher Beckham

STADIG FLERE TELEFONER: Foreldreutvalget i grunnopplæringen får mange telefoner fra bekymrede foreldre, sier leder Christopher Beckham.

Foto: Charlotte Haarvik Sanden / NRK

– Heimkunnskap måtte vi kutte i høst og fram mot jul, for vi hadde rett og slett ikke råd til å kjøpe ingrediensene. Vi skulle ha kjøpt nye pc'er, men vi har ikke penger til det heller, sier hun.

Mange må kutte

Det er ikke bare Osterøy kommune som merker sparekniven.

Utdanningsforbundet har spurt sine tillitsvalgte i kommunene. Av de vel halvparten som har svart sier 60 prosent at det kuttes i deres kommune.

– Det er en tålegrense for hvor mye kutt en kan klare, sier leder for Utdanningsforbundet, Ragnhild Lied.

– Nasjonale politikere gir løfter, mens kommunale politikere kutter, sier hun.

Drastisk sparing

På Osterøy er rådmann Odd Ivar Øvregård klar på at sparingen må til. Politikerne brukte i mange år mer penger enn de hadde. Det må innbyggerne betale for nå.

– Skolekuttet i selv seg med den strukturen vi har i dag, karakteriserer jeg som drastisk. I inneværende år er det jo faktisk kutt på hele linjen for å klare å dekke inn tidligere års underskudd, sier han.

Lonevåg-rektoren liker jobben sin, men håper at de dårlige tidene snart snur.

– Bunnen må da snart være nådd. Når vi har nådd bunnen, må det vel begynne å gå oppover, spør hun.

– Foreldrene er bekymret

Foreldreutvalget i grunnopplæringen sier de får stadig flere telefoner for bekymrede foreldre.

– De sier de føler at deres barn ikke får den opplæringen de skal ha etter opplæringsloven, sier leder Christopher Beckham.

Det rapporteres fra flere kommuner at det ikke er råd til vikarer dersom lærere er syke. Beckham sier dette gjør at kommunen ikke oppfyller opplæringsloven.

– Elever skal ha lærere til stede i undervisningene. Vi sender nå et brev til utdanningsdirektoratet og kunnskapsministeren hvor vi belyser problemet, sier Beckham.

Instruere fylkesmennene

Beckham foreslår at kunnskapsministeren kan instruere fylkesmennene til å ha en tettere oppfølging av de kommunene som kutter dramatisk i skolebudsjettene.

– Da kan man få tiltak som kan gjøre situasjonen bedre for elevene, mener lederen, som også er fylkespolitiker for Arbeiderpartiet.

– Man må gå i dialog med KS om dette. Svaret har verken jeg eller foreldrene. Vi sier bare at våre barn skal ha det de har krav på. Loven er tydelig – barn skal ha tilpasset opplæring, og i en situasjon der en kommune som Osterøy kutter ni millioner kroner, tror vi ikke alle barn får det. Og det er brudd på loven, sier han.

En rapport viser at Osterøy kan spare 10 millioner kroner på å legge ned halvparten av barneskolene i kommunen. Saken skal avgjøres i løpet av våren.