Hopp til innhold

Kommunen: – En demning skal tåle bergensværet. Dette skal ikke skje

Jobber på spreng med å finne ut hvordan demningen i Munkebotn kunne gi etter – og når 133 beboere kan flytte hjem. – Aldri opplevd lignende, sier brannmester.

Skader etter flommen etter at demning brast i Eidsvåg i Bergen

DAGEN DERPÅ: Slik ser det ut i det populære turområdet ved Munkebotn etter

Foto: Bergen brannvesen

– Dette er en alvorlig hendelse med stor innvirkning på samfunnet, som kommunen tar på det største alvor, sier kommunaldirektør Anne Iren Fagerbakke i Bergen kommune til NRK torsdag morgen.

Nå vurderer vi situasjonen som under kontroll, men en geolog må undersøke området før de evakuerte kan flytte tilbake. Det vil skje så snart det er praktisk mulig og det blir lyst ute,

Onsdag kveld ble 133 personer evakuert, E39 ble stengt i flere timer og en båthavn fikk skader etter at en midlertidig demning brast grunnet store nedbørsmengder i Bergen.

De første meldingene om en mulig brist kom i 17-tiden onsdag kveld. Tre og en halv time senere brast den midlertidige demningen ved Munkebotsvatnet.

Eidsvåg demning brist

HER GÅR DET GALE: Dette bildet viser øyeblikket der vannet trengte gjennom den midlertidige demningen.

Foto: Bergen brannvesen

– En demning skal tåle bergensvær

Kommunen satt ned en kriseledelse i går kveld. Fagerbakke ønsker foreløpig ikke spekulere på årsaken til bristen i demningen.

– Nå har vi fokus på å få en oversikt over skadeomfanget. Deretter vil vi undersøke grunnen til at demningen brast, sier Fagerbakke.

Er det ikke slik at en demning skal tåle bergensvær?

– En demning skal tåle bergensværet. Allerede i helgen fulgte vi tilstanden i denne dammen og satt inn tiltak da vi så at vannstanden steg. Men det viste seg å være utilstrekkelig. Dette skal selvsagt ikke skje. Nå skal vi ha full fokus fremover

Anne Iren Fagerbakke

VIL UNDERSØKE: Kommunaldirektør Anne Iren Fagerbakke sier at det er uvisst når beboerne kan flytte tilbake til boligene sine. Området skal undersøkes av geolog torsdag morgen.

Foto: Christine Lensberg

for å finne årsaken. Heldigvis ser det ut til at konsekvensene ble mindre enn fryktet, sier Fagerbakke.

Meteorolog Anne Solveig Andersen opplyser at det bøttet ned med nedbør over Bergen onsdag.

– En 12-timers observasjon mellom klokken 08 og 20 viser at Bergen fikk 53 millimeter nedbør.

Kritisk til demningssikkerhet

Omkring 40 av 133 evakuerte personer ble innlosjert på Scandic Hotel på Kokstad onsdag kveld. NRK snakket med flere personer som var kritisk til hvordan en demning kunne briste på denne måten, etter kun få dager med kraftig nedbør.

– Vi jobber hele tiden for å sikre at kan takle mye regn, men i dette tilfellet lyktes vi ikke godt, i og med at demningen brast. Vi er fornøyd med å ha identifisert faren tidsnok og fikk satt i gang tiltak som gjorde at beboerne ble evakuert, sier Fagerbakke.

SE VIDEO: Her brister demningen i Munkebotn i Bergen - brannvesenets dramatiske bilder.

Brannmester: – Aldri opplevd lignende

– Kvelden var intens. Jeg har aldri opplevd noe lignende tidligere, sier brannmester Leif Gjesdal.

Han var innsatsleder for brannvesenet da dammen brast i går kveld. Brannvesenet rykket ut i 16-tiden i går ettermiddag for å pumpe vann ut av Munkebotsvatnet.

– Det var store mengder vann som kom ut en liten stund. Det så veldig dramatisk ut.

For å illustrere kreftene som var i sving, fortalte Gjesdal til NRK torsdag morgen at det var mellom 40 til 50 tonn armeringsjern i den nye demningen som er under konstruksjon.

– Jeg så på at dette ble skylt bort. Det var store krefter i sving, sier Gjesdal.

Brannmester mener man var heldig i uhellet.

– Lykken i det er at bristen i demningen var relativt kontrollert. Hadde hele demningen bristet samtidig, ville vi fått mye større skader, sier Gjesdal.