NRK Meny
Normal

Kommunen krever umiddelbar sikring - huseier kan få bøter

Kommunen krever bedre sikring på tomten der folk bodde ulovlig blant rotter og avføring. – Umulig uten å rive, svarer huseier.

Gå til forsiden

Bodde ulovlig i dette bygget i Kalfaret

Kalfaret boss

Bodde ulovlig i dette bygget i Kalfaret

8 bilder

  Bergen kommune var i går på tilsyn i bygningene der et tjuetalls rumenere har bodd ulovlig under umenneskelige forhold de siste årene. De reagerer på forholdene i bygget:

  «Vi vurderer det slik at bygningen på eiendommen er i så dårlig forfatning at den kan utgjøre fare for eller vesentlig ulempe for person, eiendom eller miljø. (...) Det er fare for at bygningen kan medføre skade på personer som befinner seg inne i huset/bygningen.»

  Politiet kom tilfeldigvis over det okkuperte huset da de jaktet to innbruddstyver 1. påskedag. I det falleferdige huset fant de 20 personer boende blant rotter, møkk, avfall og avføring.

  Etter besøket krever Bergen kommune nå at huseieren gjør nye tiltak for å sikre og stenge av bygget, for at folk ikke skal kunne ta seg inn.

  Kan få dagbøter

  Det var folk fra kommunens byggesaksavdeling som inspiserte bygget i går.

  Det er i første omgang sendt ut et varsel om pålegg fra kommunen, med frist om å sikre bygget innen 23. april.

  – Om de retter seg og alt er korrigert og sikret innen fristen, er det fint. Da skjer det ikke mer fra oss. Men om de lar være å rette opp, vil de få et pålegg om å sikre, med en form for tvangsmulkt om de ikke retter seg, sier byggesakssjef Petter Wiberg til NRK.

  Det mest vanlige da er dagsbøter, så lenge ingenting blir gjort.

  Fem dager etter at ulovlige beboere ble oppdaget på stedet, krever kommunen opprydning. Slik så det ut da NRK var på stedet i dag. Foto/redigering: Ole-Adnré Lagmandokk

  Slik ser det ut i Kalfarveien 20, fem dager etter at politiet aksjonerte. Foto/redigering: Ole-Andre Lagmandokk

  Huseier: – Umulig å sikre

  I sitt svar til kommunen skriver huseier Bergen Fjellsiden AS at de allerede er i gang med sikring. De vil rive bygget, og ser på sikring som midlertidige tiltak.

  LES OGSÅ: – De leter etter mat i bosspannene våre

  – Vi har gjentatte ganger stengt dører og vinduer, men det har hver gang skjedd innbrudd etter en viss tid. På denne bakgrunn tror vi innbrudd vil kunne skje igjen, uansett hvor solid selve lukkingen utføres, skriver Karsten Aubert i selskapet.

  «Etter vårt skjønn vil det eneste forsvarlige være å rive bakflyøene og deretter sikre selve hovedbygningen med plater eller solid byggegjerde på baksiden» skriver de.

  De ser for at de kan rive allerede i sommer, om kommunen gir grønt lys.

  LES OGSÅ: Bodde i «rottereir» – nå reiser de hjem til Romania

  Øystein Andersen i byggesaksavdelingen i Bergen kommune gir huseieren i Kalfarveien to uker på å sikre tomten.

  SE VIDEO: Øystein Andersen i byggesaksavdelingen i Bergen kommune krever sikring av bygget. Foto/redigering: Ole-Andre Lagmandokk

  Siste video

  Vestlandsrevyen, 22.09.2017.
  Torsdag var det hviledag i VM, og bergenserne fikk teste VM-løypene.
  Slik såg det ut i VM-løypene dagen etter temporittet opp Fløyen.