Hopp til innhold

Kommunen tar over kriserammet krisesenter

Etter flere varsel og en tilsynssak ønsker byrådet i Bergen å overta driften av krisesenteret.

Rebekka Ljosland

MISFORNØYD: Helsebyråd Rebekka Ljosland mener en samarbeidsavtale ikke lenger er «en farbar vei», etter flere varsler om arbeidsforhold og kompetansen ved krisesenteret.

Foto: Even Norheim Johansen / NRK

«Over lengre tid har det vært konflikter og kritikkverdige forhold når det gjelder arbeidsmiljøet ved senteret, og vi tror ikke at en samarbeidsavtale lenger er en farbar vei lenger», skriver helsebyråd i Bergen, Rebekka Ljosland, i en pressemelding.

Krisesenteret skal hjelpe kvinner, menn og barn i 24 kommuner i Hordaland som blir utsatt for vold. I 2017 hadde senteret 3249 overnattinger.

Senteret er privat drevet av organisasjonen Krisesenteret for Bergen og Omegn. Nå vil Bergen kommune avslutte avtalen med dem.

– Summen av saker og tilsyn ved dette krisesenteret har gjort at byrådet nå har tatt en ny vurdering og funnet at vi ønsker en større endring, sier Ljosland til NRK.

– I denne tjenesten kan det stå om liv og død for kvinner og menn i svært sårbare situasjoner. Derfor må vi vite at krisesenteret bli drevet på en trygg og god måte.

Krisesenteret for Bergen og omegn vil ikke kommentere avgjørelsen til Bergen kommune.

– Vi forholder oss til det kommunen har bestemt, sier HR-leder Trude Damm.

Åtte år gammel avtale

Kommunen har siden 2010 hatt en samarbeidsavtale med Krisesenteret for Bergen og omegn. Nå ønsker de å overta driften selv.

Det skjer etter lang tids konflikt ved senteret. Denne våren slo flere tidligere ansatte ved Krisesenteret for Bergen og omegn, alarm.

– Jeg er bekymret for kvaliteten, og tror ikke Bergen kommune er tett nok på driften til å vite om tjenestene holder mål, sa May-Irene Wergeland til NRK i juni.

Sammen med flere tidligere kolleger varslet hun om manglende risikovurdering av beboerne og det faglige nivået ved senteret.

– Omfattende brudd

Varslene gjorde at Fylkesmannen i Hordaland åpnet tilsynssak med Bergen kommune, som den ansvarlig part for oppfølgingen ved krisesenteret.

Etter flere bekymringsmeldinger om krisesenteret i Bergen og omegn gjennomførte Arbeidstilsynet tilsyn ved senteret i mai. Rapporten fra tilsynet avdekket flere brudd i krisesenterets rutiner, som førte til at de fikk varsel om pålegg.

Tilsynsleder i Arbeidstilsynet, Marita Scott, sa at enkelte av bruddene var omfattende.

– Bruddene henger sammen med mangler i det systematiske HMS-arbeidet, noen av dem er brudd som vi ser på som alvorlige. Når det er sagt, har krisesenteret igangsatt tiltak. Men det har ikke vært nok til å unngå varsler om pålegg, sa Scott i juli.

Helomvending fra kommunen

Avgjørelsen om å overta driften selv er en helomvending fra kommunenes side.

Seksjonsleiar i byrådsavdelinga for helse og omsorg i Bergen kommune, Benedicte Løseth

– GODT TILBUD: Benedicte Løseth i Bergen kommune mener tilbudet på krisesenteret Bergen er godt.

Foto: Bergit Sønstebø Svendseid / NRK

Så sent som i slutten av juni uttalte seksjonsleder for innovasjon, helse, barn og unge, Benedicte Løseth, at kommunen har «ingen grunn til å tro at tilbudet ikke er godt nok, eller er faglig forsvarlig».

– Vi mener innbyggerne som har behov for krisesentertilbud, har et godt tilbud i krisesenteret i Bergen, men vi vil selvsagt følge med på hva Fylkesmannen kommer frem til, sier Løseth.

Flere kilder NRK har vært i kontakt med har tidligere reagert på kommunens uttalelser i saken.