Hopp til innhold

Knust rute og åpen dør gjør det vanskelig å fastslå når Monika døde

Men nå kommer forsvareren med nye analyser han mener kan utelukke Donatas Lukosevicius (34) som drapsmann. Rettsmedisiner sår imidlertid tvil om påliteligheten.

Gangen i leiligheten til Kristina og Monika Sviglinskaja

LEILIGHETEN: Slik så det ut i inngangspartiet til leiligheten da politiet kom frem 14. november 2011. Det var laget et om lag 8x10 cm stort hull i glassruten i døren, og døren sto også lenge åpen før rettsmedisinerne slapp til.

Foto: Politiet

Målinger av øyevæske regnes for å være en sikrere metode for å fastslå dødstidspunkt enn blodprøver. Men i leiligheten der Monika ble funnet død, var ruten i døren knust, og døren skal også ha stått åpen i flere timer etter at åtteåringen ble funnet.

Den usikre gjennomsnittstemperaturen i leiligheten har gjort det vanskelig for rettsmedisinerne å fastslå når hun døde.

– Jeg har sagt morgenen eller formiddagen, og da vil jeg si fra klokken 7 til 9-10. Men da med et slingringsmonn på pluss-minus to timer, sa rettsmedisiner Inge Morild da han og kollega Peer K. Lilleng torsdag la frem sine funn for retten.

Da de kom inn i leiligheten om kvelden 14. november 2011, var romtemperaturen 10,3 grader.

Basert på de samlede bevisene, mener aktoratet dødstidspunktet er rundt klokken 08.45 om morgenen.

Men når rettsforhandlingene fortsetter i neste uke, kommer forsvareren til drapstiltalte Donatas Lukosevicius (34) med en ny rapport som han mener frikjenner klienten.

Donatas Lukosevicius

«NEW METHOD»: Da drapstiltalte Donatas Lukosevicius kom inn i retten første dag, holdt han opp et ark han mener viser at han ikke kan ha begått drapet på Monika.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Nye rapporter

– Resultatet kan være ganske dramatisk, for vi har et tidsvindu i denne saken for når den tiltalte kan ha begått det han er beskyld for å ha gjort. Er man utenfor dette tidsvinduet, er det ikke han som skal stå som tiltalt i denne saken, sier Aasmund Olav Sandland til NTB.

I sine kommentarer til aktor Benedicte Hordnes' innledningsforedrag mandag, varslet Sandland at han ville legge frem rapporter fra øyevæskemålinger som viser anslått dødstidspunkt basert på gjennomsnittstemperaturer i leiligheten på henholdsvis 12, 15, 17 og 20 grader.

Det er rettsmedisiner Torleiv Rognum, som ifølge NTB er blant Norges mest erfarne obdusenter og den fremste eksperten på øyevæskemålinger for å fastslå dødstidspunkt, som har utført analysene.

Da Lukosevicius kom inn i retten første dag, holdt han opp et ark som viser Rognums konklusjon dersom gjennomsnittstemperaturen var 17 grader.

Den viser at dødstidspunktet senest kan ha vært i 06.20-tiden, noe Sandland mener frikjenner hans klient. Monikas mor har forklart at hun var hjemme frem til klokken 06.30 dagen Monika døde.

Inge Morild

VITNET: Rettsmedisiner Inge Morild ved Gades Institutt obduserte Monika Sviglinskaja. Torsdag fortalte han retten om funnene.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Sådde tvil om påliteligheten

Inge Morild, også en erfaren rettsmedisiner med rundt 10.000 obduksjoner bak seg, sådde imidlertid tvil om Rognums metoder og verdien av øyevæskemålingene da han vitnet i retten.

Mens Morilds metoder kan brukes til å fastslå dødstidspunkt innenfor et tidsintervall på to timer, mener Rognum å kunne innsnevre perioden til 45 minutter ved å måle hypoxantin- i stedet for kalium-konsentrasjon.

Morild pekte i retten på at påliteligheten i hypoxentin-målinger er omstridt i det internasjonale rettsmedisinske miljøet.

Rognum utførte også kaliummålinger, og Morild mener resultatene av dem forsterker bildet av at øyevæskemålingene ikke er pålitelige i denne saken.

– Våre prøver viste en konsentrasjon på 9,23 millimol per liter, mens hans viste 9,7, sa Morild i retten.

Rognums hypoxantin-målinger viser at dødstidspunktet var senest i 05.20-tiden ved en gjennomsnittstemperatur på 17 grader.