NRK Meny
Normal

Klokkeklang for Syria og Irak

Norske kirker oppfordres om å ringe med klokkene i 15 minutter søndag klokken 13. Bispemøtet og Kirkerådet ønsker på denne måten å vise solidaritet med Syria og Iraks lidende folk.

Kirkeklokkene i Bragernes kirke

SKAL RINGE FOR FOLKET I SYRIA OG IRAK: Dette er kirkeklokkene i Bragernes kirke i Drammen.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

– Vi står jo her overfor en av de aller største humanitære katastrofer siden andre verdenskrig. Det i seg selv er jo en grunn nok til å ville markere det, sier biskop Halvor Nordhaug i Bjørgvin bispedømme.

Internasjonal aksjon

Aksjonen oppstod først i Finland. Siden har den spredd seg til flere andre land. Under tittelen #BellsForAleppo har den nå spredd seg til 450 kirker på fire kontinenter.

Også Det Lutherske Verdensforbund har oppfordret kirker om å ringe med klokkene for å varsle om det som skjer i Syria og Irak samtidig som menighetene samles til bønn for dem som lider og er på flukt.

At oppfordringen fra Bispemøtet og Kirkerådet kommer denne helgen er likevel egentlig tilfeldig.

– Nå er det jo også TV-aksjon på søndag der nettopp Syria og hjelpen dit står i fokus. Dermed passer jo dagen ekstra godt, sier Halvor Nordhaug.

Halvor Nordhaug

ØNSKER Å VISE SOLIDARITET: Biskop Halvor Nordhaug i Bjørgvin bispedømme

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Ingen norsk tradisjon

Det er ingen tradisjon i Norge for å bruke kirkeklokker på denne måten. Å ringe med dem på denne måten har først og fremst vært forbeholdt når konger dør.

– Det kan være at vi i fremtiden må vurdere å bruke dem også i litt andre sammenhenger. Dessuten er situasjon i Syria og Iran helt ekstrem, sier Nordhaug.

I Bjørgvin bispedømme har biskopen sendt ut en oppfordring om å delta i aksjonen gjennom prostene til alle prestene i kirkene. Også Kirkerådet har sendt ut en oppfordring om å delta i aksjonen.

– Det er ikke noe pålegg om å delta, men jeg håper likevel mange vil gjøre det, sier biskop Halvor Nordhaug i Bjørgvin.

Flyktninger fra kamper utenfor Mosul

VANSKELIG SITUASJON: Mange mennesker er på flukt fra kampene om Mosul i Irak.

Foto: ALAA AL-MARJANI / Reuters