Disse minutt for minutt-stuntene får du se i 2012

Hurtigruten-reisen var årets nyskapning på norsk TV i 2011. NRK følger opp suksessen med tre nye minutt for minutt-satsinger i år.

Hurtigruten Nordnorge på vei inn til Stamsund

Hurtigruten samlet millioner foran tv-skjermene i 2011. Programmet ble kåret til årets nyskapning på norsk tv i fjor.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

«Hurtigruten minutt for minutt» fikk prisen for årets nyskapning da Gullruten ble delt ut i Grieghallen i Bergen i går.

Den fem døgn lange direktesendingen ble sett av mer enn 2,5 millioner nordmenn og fulgt i nett-tv fra 176 forskjellige land i fjor sommer. Ferden fra Bergen til Kirkenes ble en folkefest, og langs hele kysten stilte folk opp for å se på og delta i sendingen.

Feiret i natt

Rune Møklebust fikk tre priser

FEIRET: Programsjef i NRK Hordaland, Rune Møklebust, feiret tre priser i natt.

Foto: Privat
Tre Gullruter

TRE PÅ RAD: Beste nyskapning, kvinnelig programleder og beste magasin- eller livsstilsprogram var tre av NRKs priser under Gullruten.

Foto: Privat

Prosjektleder Thomas Hellum i NRK Hordaland kunne i natt feire totalt tre priser til NRKs distriktskontor i Bergen. I tillegg til Hurtigrutens pris, ble Linda Eide kåret til årets kvinnelige programleder, mens Ut i naturen sitt program Min ungdoms vår fikk prisen for beste magasin- eller livsstilsprogram.

– Det er veldig artig for kontoret vårt med hele tre gullruter. Prisen til Hurtigruten er i tillegg en pris til hele NRK, for det var utrolig mange som var med på produksjonen. Vi fikk prisen for årets nyskapning, og det vi gjorde var virkelig noe nytt, sier Hellum.

NRK fikk i tillegg flere andre priser under gårsdagens prisutdeling. Se alle vinnerne her.

Kuttet takketalen

Hurtigruteprosjektet kom i gang etter at det første forsøket med langsom-tv, «Bergensbanen minutt for minutt», ble en suksess. Det gjorde at NRK sa ja til å rydde plass på NRK2 i fem dager når Hurtigrute-ideen ble lagt frem.

Etter at prisen ble delt ut, ble vinnernes takketale klippet vekk under Gullrute-sendingen på TV 2. Hellum gjengir den i korte trekk slik:

– Det var tre ting vi trakk frem. Det første var kapteinen og mannskapet på MS Nord-Norge, deretter alle gode NRK-kolleger i hele landet og en modig kringkaster som turde å gi vekk kanalen i fem døgn.

– Men det aller viktigste var alle folkene langs kysten, som kokte kaffe og smurte matpakker og reiste ut. De stilte seg opp på alle kaier og naust og var på den måten med på å lage sendingen, sier Hellum.

Hurtigruten fikk Gullrute

FIKK IKKE TAKKE: Rune Møklebust og Thomas Hellum tok imot Gullruten på TV 2 i går kveld. Tv-seerne fikk imidlertid ikke høre takketalen deres.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Husker folket best

Det er også folkets innsats som er en av hans beste minner fra ferden.

– Et spesielt minne var finnmarkskysten, der det var dårlig vår. Men folk hadde tatt seg ut i vind og regn og sto og tviholdt på flaggene på kaiene. Å tenke på alt folk hadde gjort for å ta del i sendingen var imponerende og er noe jeg fremdeles får klump i halsen av å tenke på.

Hurtigrute-triumfen har gitt mange egne og morsomme versjoner av minutt for minutt-konseptet, som Bastøfergen i Moss og Beffen i Bergen.

Tre nye minutt-stunt i 2012

NRK har også flere egne nye saktedokumentarer på gang. Tre ulike prosjekt kommer på skjermen i år.

Gigantlaks

NESTE PROSJEKT: Fra 1. juni blir det laksefiske minutt for minutt.

Foto: Ernst Robert Mortensen

1. juni ligger NRK-kameraene tett på når laksefisket starter, og sender 24 timer fra lakseelven Gaula i Sør-Trøndelag.

– Dette blir en sending om lidenskap, forventning, skuffelse – og den totale lykke når laksen biter, har prosjektleder Nils Arne Sæbø tidligere sagt.

Deretter står Telemarkskanalen – minutt for minutt for tur.

Telemarkskanalen og Nordlandsbanen

– Det blir en vakker reise, og flott reise-tv. Men det er litt skummelt også, for det er vanskelig å være spontan og nyskapende to ganger på rad.

Den ti timers lange kanalturen skal vises i august.

Telemarkskanalen

NESTE UT: Gjengen bak Hurtigruten skal nå lage langsom-tv av båtreisen gjennom Telemarkskanalen.

Foto: Harald Naper
Nordlandsbanen

KOMMER OGSÅ: NRK er med på Nordlandsbanen. Senere i år får du se hvordan det blir - minutt for minutt.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Det tredje minutt for minutt-stuntet blir Nordlandsbanen, som skal filmes i ulike omganger i år.

– Det blir litt i samme lest som Bergensbanen. Vi gjør fire ulike opptak i løpet av året, og sendingen kommer på luften en gang mot slutten av året, sier Hellum.

Men selv om flere nye direktedokumentarer er på gang, tror man ikke på en ny millionsuksess slik som fjorårets nyskapning ble.

– Ingenting kan toppe Hurtigruten, sier Hellum.

Om du savner Hurtigruten, ser du høydepunktene her:

Video Recap Hurtigruta

Høydepunkt fra NRKs tur med Hurtigruten.