NRK Meny
Normal

Kjører livsfarlig for å unngå ny bompengering

To dager etter at den nye bompengeringen åpnet, har flere bilister allerede funnet kreative måter å unngå innkrevingen på. – Det er helt katastrofalt hvis folk utsetter seg selv og andre for stor fare for å spare 22 kroner, mener ordføreren.

Askøybroen

VIL SLIPPE DENNE: Vegvesenet, lensmannen og ordføreren på Askøy reagerer sterkt på villmannskjøring for å slippe unna den nye bomringen.

Foto: Kjetil Rydland / NRK

Lørdag åpnet den nye bomringen på Askøy. I 14 år skal det kreves inn bompenger på fire forskjellige stasjoner i kommunen.

Passeringene koster 22,50 for en personbil, og 4,50 mindre hvis du har autopassbrikke.

Nå viser det seg at ikke alle bilister er like villige til å punge ut for å finansiere opprustingen av seks ulike veistrekninger for totalt 1,33 milliarder kroner.

Politiet har fått inn flere meldinger om bilister som kjører i feil felt opp til Askøybroen på riksvei 562 for å slippe å betale. Dermed krysser de dobbel sperrelinje og risikerer å treffe motgående trafikk i 70-sonen.

Kan miste lappen

Den ene måten er livsfarlig. Den andre er helt horribel.

Lensmann Helge Stave

– Vi har fått noen meldinger på at folk kjører i motsatt kjøreretning for å unngå bompengene. Det kan jo være livsfarlig, du kan få en møtende bil imot, sier Kjell-Bjørn Heggøy, politioverbetjent ved Sotra, Askøy og Øygarden lensmannskontor til NRK.

Det var lokalavisen Askøyværingen som først meldte om villmannskjøringen. Meldingene går på at bilister som kommer fra Kleppestø og skal over Askøybroen forsøker å snike seg unna bompengene.

Det kan gjøres på én av to måter, forklarer lensmann Helge Stave:

– Enten kjører de opp mot Stongafjelltunnelen og tar en u-sving der de krysser både hvit og gul sperrelinje, og risikerer å bli truffet av trafikk fra begge retninger. Eller så kjører de den veien det er meningen de skal kjøre, før de legger seg over i motgående kjøreretning på avkjøringsrampen nordfra, og tar en u-sving, sier Stave til NRK.

Politiet skal ha fått meldinger om feilkjøringer av begge sortene.

– Den ene måten er livsfarlig. Den andre er helt horribel, konstaterer lensmannen.

Askøybroen

KRYSSER VEIEN: Politiet har fått meldinger om at biler som kommer fra Kleppestø velger veien til venstre i bildet og tar en u-sving opp på broen, eller velger veien oppe til høyre i bildet, kjører mot trafikken på avkjøringsrampen og tar en u-sving opp på broen.

Foto: Kjetil Rydland / NRK

Politiet lover hyppige kontroller i området fremover.

– Hvis de bryter sperrelinjer og kjører over i motsatt kjørefelt, vil de bli anmeldt og bøtelagt. Da snakker vi om alt fra forenklet forelegg til anmeldelse, og i verste fall førerkortbeslag, sier Heggøy.

Ordføreren: – Jeg fryktet dette

Siv Høgtun (H)

– KATASTROFALT: – Det er helt katastrofalt hvis folk kjører i feil felt, og utsetter seg selv og andre for stor fare for å spare 22 kroner, sier Askøy-ordfører Siv Høgtun.

Foto: Tomas Moss

Ordfører i Askøy kommune, Siv Høgtun (H), er mildt sagt oppgitt når hun får høre om kjøringen på broen.

– Det er helt katastrofalt hvis folk kjører i feil felt, og utsetter seg selv og andre for stor fare for å spare 22 kroner. Jeg håper folk skjønner at det ikke går an, sier Høgtun til NRK.

Hun forteller at hun var bekymret for at problemstillinger som dette skulle komme opp etter at bomringen åpnet.

– Jeg har jo fryktet dette, og det var en av tingene jeg spurte vegvesenet om. Jeg oppfordrer folk til å ikke utsette seg selv og andre for fare for å snike i bomringen. Hvis dette blir et vedvarende problem, så må vi se på tiltak sammen med vegvesenet, sier hun.

Vegvesenet: – Det er med livet som innsats

Vegvesenet forteller at de også fryktet at noen ville velge denne løsningen for å slippe bompengene.

De slipper bompengene, men det er jo livsfarlig. Jeg håper folk skjønner det.

Kristian Rognskog, Statens vegvesen

– Det var dette vi fryktet noen kom til å gjøre, men det er jo med livet som innsats. Man kan bli torpedert av dem som kommer ut av Stongafjelltunnelen, sier overingeniør Kristian Rognskog i Statens vegvesen.

Til Askøyværingen sier vegvesenets pressevakt Synnøve Lien at de som prøver å snike uansett må betale, på grunn av et ekstra kamera.

Det er ikke riktig, ifølge Rognskog.

– Det er satt opp slike kameraer ved andre stasjoner på Askøy, men ikke der. Den kjøringen du beskriver foregår jo egentlig utenfor bomstasjonsområdet. De slipper bompengene, men det er jo livsfarlig. Jeg håper folk skjønner det, sier overingeniøren.

Han sier de har bedt politiet følge godt med etter åpningen av bomringen, men at de nå må vurdere å gjøre fysiske endringer for å hindre den farlige kjøringen.

Økt trafikk på dårlig vei og forbi skole

Ordfører Høgtun forteller at meningene i kommunen er delte om den nye bomringen.

Jeg føler det generelt er stor aksept, men jeg har også registrert at det er en del på sosiale medier som er negative. Og det skjønner jeg jo.

Siv Høgtun, ordfører (H)

– Jeg føler det generelt er stor aksept, men jeg har også registrert at det er en del på sosiale medier som er negative. Og det skjønner jeg jo. Ingen liker jo å betale bompenger – jeg liker det ikke selv – men hva var alternativet? Vi trenger skikkelige veier, og når vi vedtok dette var næringslivet blant dem som sto bak oss, sier Høgtun.

I vedtaket fra kommunestyret ligger det inne en formulering om at kommunen skal følge med på eventuelle endringer i trafikkmønsteret på Askøy som følge av bomringen.

Så langt er det to steder som peker seg ut med økt trafikk:

  • Fra Florvåg til Kleppestø, over Bergheim.

– Det er en forferdelig dårlig snarvei, som vel er bygget i 1937 eller noe sånt. Der er det kun plass til én bil, og det er en vei vi ikke bør ha noe særlig trafikk på, sier Høgtun.

  • Fra Skarholmen til Kleppestø.

– Den er det litt bedre standard på, men den går forbi Strusshamn skole. Så det er veldig uheldig med økt trafikk der, selv om den allerede er mye brukt i rushet grunnet mye trafikk på andre veier, forteller ordføreren.

– Skal jobbe for å unngå farlige situasjoner

Også vegvesenet og politiet kommer til å følge med på kjøremønsteret fremover.

Vi har merket økende trafikk på småveiene rundt om på Askøy.

Kjell-Bjørn Heggøy, politioverbetjent

– Det er litt tidlig, men vi ser en tendens. Vi har merket økende trafikk på småveiene rundt om på Askøy, sier politioverbetjent Heggøy.

Han forteller at vegvesenet etter hvert skal i gang med trafikktellinger.

– Jeg håper vi i samarbeid med dem kan jobbe for å unngå farlige situasjoner i trafikken, sier Heggøy.

Siste video

Programleder: Mariann Reikerås