Kjent som krass Frp-kritiker – nå blir Ulstein statsråd

Han har stemplet Frp som et populistisk parti som KrF ikke burde samarbeide med. Tirsdag blir Dag Inge Ulstein utviklingsminister, får NRK bekreftet.

Finansbyråd Dag Inge Ulstein legg fram bybudsjettet for 2017

ØNSKET IKKE SAMARBEID MED FRP: Ulstein har markert seg som en sterk kritiker av Fremskrittspartiet, og var tydelig på Hareide sin side under KrF sitt retningsvalg høsten 2018.

Foto: Sølve Rydland / NRK

Tidligere finansbyråd i Bergen, Dag Inge Ulstein (38), tar etter det NRK kjenner til over som utviklingsminister.

Flere kilder sier mandag til NRK at Høyres Nikolai Astrup, som i dag er utviklingsminister, blir ny digitaliseringsminister.

Ulstein får trolig med seg både Kjell Ingolf Ropstad (33) som barne- og familieminister, og Olaug V. Bollestad (57) som landbruks- og matminister.

– Vil ikke inn i regjering med et populistisk Frp

Ulstein har markert seg som en sterk kritiker av Fremskrittspartiet, og var tydelig på Hareide sin side under KrF sitt retningsvalg høsten 2018.

I et leserinnlegg i BT i september, skrev han at han ikke ville «i regjering med et populistisk Frp».

– De står rett og slett for langt unna et verdiforankret og sosialt radikalt KrF.

På fylkesårsmøtet i Hordaland KrF i fjor høst, holdt Ulstein et innlegg som skapte sterke reaksjoner fra det blå flertallet i Hordaland.

– Det er uforståelig for meg at flertallet i denne salen kan frede Sylvi Listhaug, på bekostning av Knut Arild Hareide, sa Ulstein under debatten om retningsvalget.

Dag Inge Ulstein på Hordaland KrFs ekstraordinære årsmøte

STØTTET HAREIDE: På årsmøtet til Hordaland KrF i november kritiserte Ulstein de som ville «frede Sylvi Listhaug, på bekostning av Knut Arild Hareide».

Foto: Christian Lura / NRK

Kritisk til Listhaug

Ulstein har også tidligere gått ut mot Listhaug og andre FrP-profiler.

I mars i fjor sa Ulstein til NRK at det var en varslet katastrofe å gjøre Sylvi Listhaug (Frp) til justisminister.

Like før valget i 2015 gikk Ulstein til frontalangrep på sin tidligere samarbeidspartner Tor Woldseth fra Frp, som da var fungerende ordfører i Bergen.

Woldseth hadde delt et todelt bilde på sin Facebook-profil. Øverst var det et bilde av utmagrede afrikanske barn, og under et bilde av det som kunne tolkes som flyktninger som får hjelp på en togstasjon.

Bildeteksten var på engelsk og sa: «Sorry guys. We are too busy helping these».

– Det er helt forkastelig. Det går rett og slett ikke an, sa Ulstein.

Fungerende ordfører Tor Woldseth forsvarer publisering av omstridt Facebook-bilde, til tross for massiv kritikk fra blant andre KrFs Dag Inge Ulstein.

Tor Woldseth (Frp) forsvarer publisering av omstridt Facebook-bilde, til tross for massiv kritikk fra blant andre KrFs Dag Inge Ulstein.

Fikk KrF til å skifte side i Bergen

38-åringen fra Sula på Sunnmøre har jobbet som både familierådgiver og i ulike lederstillinger i helsevesenet frem til han ble heltidspolitiker og sosialbyråd i Bergen i 2013.

I 2014 gikk Ulstein av som byråd i protest etter en konflikt med Høyre og Frp om hvorvidt bybanen i Bergen skulle gå over Bryggen.

I forbindelse med valget i 2015 var Ulstein den store drivkraften bak at KrF skiftet side i Bergens-politikken.

Ulstein satt som finansbyråd og nestsjef i Harald Schjelderup (Ap) sitt byråd frem til november i fjor, da han offentliggjorde at han ville gi seg i lokalpolitikken.

– Bergenspolitikken kan være krevende. Det er spennende og meningsfylt, men jeg har fire barn og totalsituasjonen med familien gjør at jeg har ikke ønsker gjenvalg, sa Ulstein til NRK.

Planla å flytte utenlands

Etter avgangen som byråd åpnet Ulstein opp for å jobbe med internasjonalt arbeid, og sa at han vurderte å ta med seg familien og flytte utenlands for å jobbe med utviklingsprosjekter. Det blir altså trolig ikke noe av.

Dag Inge Ulstein har ikke svart på NRKs henvendelser.