Kjartan padler alene gjennom Sibir i 30 varmegrader

Kjartan Bergsvåg skaffet seg arbeidsvisum til øst-Sibir. Dermed bruker han sommeren til å padle 2000 kilometer på elven gjennom området der politiske fanger var slaver i Stalins arbeidsleire.

Kjartan montasje sibir-padling

EKSPEDISJON I SIBIR: Kjartan Bergsvåg skal tilbringe de neste fire ukene i kajakken på ferden gjennom en av Russlands lengste elver.

Foto: Kjartan Bergsvåg

Enkelte velger å tilbringe sommeren på litt utradisjonelt vis. Vossingen Kjartan Bergsvåg er definitivt en av dem.

I 2016 skrev NRK om eventyreren da han padlet Norge på tvers. Noen år før det krysset han både Canada og Alaska med kajakk.

Utilgjengelig område

Nå har Bergsvåg lagt ut på en ny tur langs den over 2000 kilometer lange elven Kolyma nordøst i Sibir. Elven er mest kjent for de beryktede arbeidsleirene til det russiske maktapparatet Gulag under Sovjettiden.

– Jeg har lenge hatt lyst til å padle i Sibir. Jeg har reist flere ganger til Canada og Alaska på langturer. Disse stedene er lett å komme seg til, men Russland og Sibir er mer utilgjengelig, sier Bergsvåg.

Med kun sporadisk telefonforbindelse kan det gå opptil flere dager mellom hver gang han kan kommunisere med omverdenen.

På en ustabil telefonlinje snakker han med NRK og forteller om den uvanlige ekspedisjonen.

Kjartan Bergsvåg og Lenin

KJARTAN OG LENIN: Kjartan Bergsvåg ved statuen av den tidligere Sovjet-lederen. Padleren ser fram til en reise med mye historie på veien.

Foto: Privat

Fikk spesialtillatelse

Området han nå befinner seg i er såpass lukket at vossingen har måttet ordne et arbeidsvisum ettersom vanlig turistvisum ikke er nok.

– De nordligste områdene jeg skal inn i er ikke tilgjengelige for hvem som helst, og du må ha spesialtillatelse for å gå inn. Det gjelder de siste 200 kilometerne før Nordishavet og kysten, forteller Bergsvåg.

– Føler du at det er ensomt å dra på tur alene?

– Noen vil nok synes at dette er veldig ensomt, men jeg kjenner ikke på ensomhet selv om det kan gå flere dager mellom hver gang jeg treffer folk. Dette er en av de største elvene i Sibir, og det er flere gullgruver i området. I løpet av to-tre dager vil jeg alltid treffe noen folk på veien.

NORDØST: Elven Kolyma er over 2100 kilometer lang og renner gjennom det nordøstlige Sibir i Russland.

Redd for å havne i vannet

Sibir er vanligvis forbundet med isende kulde og minusgrader. En hetebølge har imidlertid gjort ekspedisjonen usedvanlig varm for padleren, som melder om rundt 30 grader i skyggen.

Men selv om det er varmt i luften, kan det bli farlig dersom vossingen skulle være uheldig å gå rundt med kajakken.

– Jeg sitter alltid med flytevest selv om det er varmt. Jo lenger nord jeg kommer, jo kaldere blir det. Om vinden er ugunstig, kan det ta lang tid før man klarer å svømme inn til land, sier Bergsvåg.

Kjartan Bergsvåg

ET KORTERE EVENTYR: I 2016 padlet Kjartan Bergsvåg bare Sør-Norge på tvers. I sommer blir turen et stykke lengre.

Foto: Thomas Halleland/NRK

Fire uker

41-åringen tar sikte på å fullføre turen i løpet av fire uker, med forbehold om at været ikke snur og går ut over sikkerheten.

– Siste del av elven er nesten å regne som en lang fjord. Det skal lite vind til før det blir så høye bølger at det blir uforsvarlig å være utpå.

Målet er å klare å padle langs hele elven til han når det mektige Nordishavet.

– Jeg håper å få en fin tur og oppleve masse. Både av folk, natur og historie. Det er en vanvittig gjestfrihet her i Russland, og jeg blir tatt godt imot av alle, sier Bergsvåg.

Les også: Kjartan padler Norge på tvers