Kirkevergen ber om å få skyte hjort

Pårørende reagerer på at hjort tråkker, roter og spiser blomster på gravene i Klokkarvik. – Dette oppleves som hærverk og er tungt for folk, sier kirkeverge Beate Husa.

Hjort øydelegg gravplass

- VONDT FOR FOLK: Sverre Bungum har tatt dette bildet av en grav i Klokkarvik. - Folk er fortvilet. Hjorten herjer og graver, sier han.

Foto: Sverre Bungum

Dyrenes herjinger på gravplassen oppleves som et så stort problem at Kirkekontoret i Sund nå har bedt om fellingsløyve på hjort i området.

– Det er ikke noe kjekt for pårørende når hjorten ødelegger gravstedene. Problemet er spesielt stort på nye graver, hvor det ligger blomster igjen fra gravferden. Sånn kan vi ikke ha det, sier kirkevergen i Sund, Beate Husa, til NRK.

Beate Husa

KJEMPER VIDERE: Kirkevergen i Sund, Beate Husa, vil ta saken opp på nytt med Sund kommune.

Foto: Dag R. Pettersen

– Kan ikke pynte med roser

– Hjorten virker å være spesielt glad i roser. Selvsagt kan man sette ned andre ting, men det er veldig trist om folk ikke skal få pynte med det de selv synes er fint, sier hun.

Lokalavisen VestNytt fortalte i dag at kirkekontoret har vært i kontakt med en rekke andre kirkeverger som har et tilsvarende hjorteproblem. Der rapporteres det om stor bedring etter at det har vært gitt tillatelse til å felle ett eller flere dyr.

– Et alternativ er å sette opp et to meter høyt gjerde rundt kirkegården. Men det er en ganske dramatisk inngripen som både vil koste mye og neppe blir særlig fint, sier Husa.

Nærgående i nærområdet

En av de som merker problemet, er Sverre Bungum, som mistet sin kone i fjor vinter. Bildet øverst er av en grav like i nærheten av hans kones siste hvilested.

– Folk er fortvilet. Man kan ikke bruke roser lenger, og hjorten herjer og graver. Det er vondt for folk, sier Bungum.

Problemet skal også merkes av flere huseiere i nærområdet. Men foreløpig har kirkekontoret ikke fått gehør for sin bønn. Sund kommune har sendt fellingsbegjæringen videre til det aktuelle hjortevaldet, som har avslått søknaden.

– Jeg tror ikke jakt i nærheten vil stoppe hjorten fra å gå inn på gravplassen, sier Tord Tuft i Sund hjortevald til VestNytt. Hjortevaldet er blant de som går inn for et høyt gjerde.

Men hjortevaldet vil likevel vurdere å utøve høstens jakt mer aktivt i områder nær gravplassen.

Vil ta saken opp på nytt

Kirkevergen mener likevel ikke dette vil være nok og har ikke gitt opp kampen.

– Vi vil ta saken opp med kommunen på nytt og se om vi kan komme til en enighet, sier Husa.

Sverre Bungum sier han tror fellingstillatelse vil løse problemet, i alle fall for en tid.

– For mange år siden hadde vi samme problem. Da fikk man lov å å felle dyret som gikk her. Etter det var vi kvitt hjorteproblemet i lang tid, sier han.

Laster kart, vennligst vent...