Hopp til innhold

Kim Friele hedret i fødebyen: – Det føles som jeg for en dag er en popstjerne

BERGEN (NRK): Kim Friele og Kenneth Brophy sto fram som homofile i en tid da det å være åpen homofil var forbudt. Siden har de kjempet en lang kamp mot intoleranse og fordommer.

Kim Friele og Kenneth Brophy

KIM FRIELE OG KENNETH BROPHY: Her sammen ordfører i Bergen, Marte Mjøs Persen (Ap).

Foto: Amund Karseth / NRK

– Det er både berikende og beærende, sier Kim Friele.

Hun har nettopp fått sin egen stein lagt ned på Bergens «Walk of fame». Det samme fikk en annen forkjemper for homofiles rettigheter, Kenneth Brophy.

– Jeg tror årsaken til hederen er min utholdenhet. Det å ikke bryte med sine egne prinsipper om likeverd og ulikhetenes likeverd, sier Friele.

– Selv har jeg aldri vært i tvil om at jeg er den jeg er. Om andre har problem med det så er de andres problem, ikke mitt.

Kim Friele og Kenneth Brophy hedret på Walk of Fame

NAVNENE I STEIN: Kim Friele og Kenneth Brophy.

Foto: Amund Karseth / NRK

Utrolig endring

Lørdag feires de homofile med Pride-markeringer både i Norge og ute i verden. Tidene har forandret seg siden Kim Friele stod frem som homofil.

– Det er helt utrolig. Det som en gang var vår verste fiende det var tausheten og usynligheten.

– Andre minoriteter ser hverandre og kan dyrke fellesskapet. Vi homofile så ikke hverandre. Det gjorde at vi var avhengig av jungeltelegrafen, sier Friele.

Hun mener Pride-markeringene vi nå ser er helt fantastiske.

– Jeg deltok i min første homofile markering i Oslo i 1974. Da var vi 20 personer som kom sammen på plassen foran Universitetet. Jeg tror faktisk ikke vi engang hadde lov til å være der.

– I fjor var der ti tusener som gikk i tog. Det er helt fantastisk.

Bergen pride parade 2018

PRIDE I BERGEN 2018: Flere tusen deltok i toget.

Foto: Dag Harald Kvammen Andersen

Venter 20.000 deltagere

Lørdag arrangeres Pride-paraden i Bergen, som den har blitt gjort årlig siden 1982.

– Den gang var det en håndfull mennesker som gikk under et slangekostyme for å skjule identiteten sin, sier Joakim Aadland, som er festivalsjef for Regnbuedagene.

– I år forventer vi 20.00 deltakere, og det er rekord! I Oslo var de om lag 40.00 i fjor, så det er en større andel av befolkningen som deltar her, sier Aadland og peker på mangfoldet blant dem som deltar.

– Alt fra politiet og brannvesenet, via skeiv ungdom til ulike organisasjoner og politiske partier deltar, i tillegg til enkeltindivider som ønsker å støtte opp om budskapet deltar, sier Aadland.

– Viktig med synlighet

Kim Friele mener det viktigste med Pride-markeringen er synlighet.

– Som homofil vil du aldri kunne få en bra hverdag så lenge du forblir usynlig. Skal du dra på deg selv som en anonym nisse på lasset så gir ikke det noe godt liv.

– Resultatet kan lett blir for mye alkohol og pillespising. Man klarer rett og slett ikke å komme ut av det vonde det er å leve i anonymitet.

Selv blir hun å se i Pride-opptoget.

– Jeg har en vond rygg, men har fått beskjed om at jeg skal få lov til å kjøre, så jeg stiller!