Hopp til innhold

Hiwet var i kidnappernes klør i fire måneder. Nå sitter hun fast i Kairo

Mor i Bergen måtte betale 200.000 for å få 18-åringen satt fri. Nå er den unge kvinnen strandet i Egypt på tredje måneden. – Jeg savner familien min, sier hun.

Hiwet Kalaab Weldemariiam

BLE KIDNAPPET: Hiwet Kalaab Weldemariiam betalte menneskesmuglere for å bli fraktet over grensen til Sudan. Hensikten var å unnslippe den lange verneplikten for kvinner i landet. I stedet ble hun solgt videre til kidnappere og holdt fanget i fire måneder.

Foto: Privat

18-åringen var på vei til sin mor i Bergen da hun i fjor sommer ble kidnappet på grensen mellom Eritrea og Sudan. Kidnapperne krevde 200.000 kroner i løsepenger og truet med å selge kroppsdelene hennes dersom familien ikke betalte.

Letensia Mengestu

VENTER PÅ DATTEREN: Mamma Letensia Mengestu i Bergen venter fortsatt på å få se sin datter igjen.

Foto: Kaspar Knudsen / NRK

– Eneste jeg gjør, er å vente

Men selv om løsepengene ble betalt i oktober og 18-åringen satt fri en tid etter, sitter fortsatt mamma Letensia Mengestu og venter på å få se datteren sin igjen. Tregt byråkrati gjør at Hiwet Kalaab Weldemariiam er låst til Kairo på ubestemt tid.

– Jeg har ingenting å gjøre, ingen steder å gå. Jeg kan ikke jobbe, fordi jeg ikke kan språket. Det eneste jeg gjør, er å vente, sier Hiwet til NRK på telefon fra Kairo.

Den unge kvinnen fra Eritrea forteller at hun for tiden bor sammen med en venn av familien i en leilighet som blir betalt av FN.

– Jeg har vært mange ganger på den norske ambassaden og hos IOM (International Organization for Migration, journ.anm.), som skal organisere reisen min. De sier at jeg bare må vente, sier 18-åringen.

Hevder IOM mangler dokumenter

Ifølge bergenslegen Torun Sæther Rotevatn, som var med på å organisere innsamlingen til løsepengene, er det problemer med den tekniske kommunikasjonen mellom UDI og IOM.

Sistnevnte organisasjon skal mangle sentrale dokumenter for å få sendt Hiwet til Norge.

– Jeg har spurt hvilke dokumenter det er snakk om, men det får jeg ikke svar på, sier Rotevatn, som mener norske myndigheter må engasjere seg sterkere for å få slutt på 18-åringens mareritt.

– Norske myndigheter må på banen

– Norske myndigheten burde ha forståelse for hvordan det er å være en 18 år gammel jente som har sittet fire måneder i fangenskap hos beduiner og blitt torturert. Det er rart de ikke har mer fokus på å få henne til Norge, sier Rotevatn.

Verken norske myndigheter eller IOM vil svare på hvorfor prosessen med å få 18-åringen til Norge tar så lang tid.

Hiwet beskriver tiden i fangenskap som «forferdelig» og hevder hun ble behandlet som et dyr. Nå gleder hun seg over å være fri fra kidnappernes klør. Men lykkelig er hun ikke.

– Situasjonen er veldig vanskelig for meg. Jeg er fri, men helt alene her. Jeg savner familien min, sier hun.

Torunn Sæther Rotevatn og Letensia Mengestu

KREVER FORTGANG: Torun Sæther Rotevatn (t.v.) mener norske myndigheter må engasjere seg mer i saken. Til høyre Hiwets mor, Letensia Mengestu.

Foto: Kaspar Knudsen / NRK