Hopp til innhold

Katteeieren får refs av Mattilsynet

Hadde 53 katter på fritidseiendom før Dyrebeskyttelsen grep inn. - Uakseptabelt og uforsvarlig, er konklusjonen i fersk rapport.

Syk katt

FÅTT NYTT HJEM: Denne pjuskete katten, og de åtte andre som ble hentet av Dyrebeskyttelsen, er nå alle friske og har fått nye hjem.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Søndag 19. november skrev NRKHordaland.no om de 53 kattene som levde i sin egen avføring på en fritidseiendom i en av Bergens nabokommuner. Ni av kattene var i så dårlig forfatning at Dyrebeskyttelsen tok dem med seg, og fikk dem til behandling hos veterinær.

Lørdagen etter var Mattilsynet på inspeksjon på eiendommen, for å se på hvilke forhold de 44 resterende kattene levde under. Eieren av kattene har nå fått rapporten fra seniorinspektør Jon Teigland, og får der klar beskjed om å få bukt med katteproblemet.

Katt får behandling

REDDET NI: Dyrebeskyttelsen tok med seg ni katter da de besøkte eiendommen, og fikk dem bragt til veterinær.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Må kvitte seg med katter

«Eigar og underteikna var samde om at deler av kattehaldet er uakseptabelt. (…) Det som er mest kritikkverdig i kattehaldet, er at for å halda bestanden nede må det avlivast fleire kull for året. (…) Buforholda for kattane er langt frå optimale. Ein open kjellar og eit uthus gjev berre tak over hovudet og ikkje godt nok ly for kulde», skriver Teigland i sin rapport.

«Sjølv om det ikkje er noko avgrensing i kor mange kattar ein person kan ha, er ei slik mengde som her vanskelig eller uråd å håndtera på ein forsvarlig måte,» er Mattilsynets konlusjon.

Eieren har nå fått pålegg om å gjøre noe drastisk med situasjonen, noe som i praksis enten vil si omplassering av kattene, eller avlivning. Han må også sterilisere de kattene han beholder.

- Skal skje på ordentlig måte

- Det er eieren selv som har ansvaret for kattene, og han har plikt til å redusere antall katter til et minimum. Vi har en muntlig avtale om at dette skal skje på en ordentlig måte, så jeg har godt håp om at dette skal løse seg, sier Jon Teigland i Mattilsynet til NRKHordaland.no.

Teigland presiserer at kattene han så på eiendommen ikke lot til å være like syke som de ni kattene Dyrebeskyttelsen tok med seg. Ifølge veterinær Hilde Røssland var de ni kattene fulle av lus, makk og infeksjoner.

«Ingen av kattane vart enkeltundersøkte, men ingen bar preg av underforing eller vanstell. Førekomst av parasitter vart ikkje undersøkt,» heter det i rapporten fra Mattilsynet.

- Fikk sjans til å rydde opp

Dyrebeskyttelsen i Hordaland er ikke imponert over Mattilsynets inspeksjon av forholdene på fritidseiendommen.

- Ved ikke å komme uanmeldt, ga de eieren muligheten til å rydde opp og gjøre forholdene minst mulig kritikkverdige. Vi kom uanmeldt, og dermed fikk vi sett virkeligheten. Det kan vi dokumentere med bilder. Vi kan også dokumentere hvor alvorlig syke kattene vi hentet var, sier leder Inger-Johanne Graff til NRKHordaland.no

Vil hjelpe eieren

Graff sier at Dyrebeskyttelsen nå ikke kan gjøre noe mer i saken, med mindre katteeieren selv tar kontakt.

- Interessen rundt kattene har vært helt enorm. Det står folk klare til å ta seg av kattene på eiendommen. Hvis eieren tar kontakt, vil vi ta imot ham med et åpent sinn og sørge for at kattene får vaksiner, blir sterilisert og får et godt hjem, sier Graff.