Kan trylletriks gi bedre trafikksikkerhet?

BERGEN (NRK): Triksene som tryllekunstnere bruker for å lure deg, kan også lure deg i trafikken, tror forskere.

Mats Svalebjørg viser frem et trylletriks.

TRIKS: Når tryllekunstnere får ting til å dukke opp fra løse luften, er det ofte slik at de ganske enkelt henter dem ut fra et sted i nærheten hvor de ikke er direkte synlig på grunn av gjenstander i forgrunnen (som for eksempel tryllekunstnerens egen hånd).

Foto: Mats Arnesen / NRK

– Her har jeg en mynt. Nå ser du den. Nå ser du den ikke.

Tryllekunstner Mats Svalebjørg viser frem et trylletriks der mynten han holder i hånden tilsynelatende forsvinner i løse luften med en kjapp håndleddsbevegelse.

I tillegg til å være tryllekunstner er han student ved Det psykologiske fakultet ved Universitetet i Bergen.

Sammen med professor Vebjørn Ekroll ønsker han et svar på spørsmålet «alle» har stilt seg:

Kan tryllekunst redde liv i trafikken?

Hjernen fyller inn et tomrom

Ekroll og Svalebjørg ønsker å undersøke om triksene brukt av tryllekunstnere til å lure hjernen til å tro at noe ikke er der, også oppstår i trafikken.

– Dette er en klassisk situasjon, sier Ekroll i krysset mellom Thormøhlens gate og Nygårdsgaten i Bergen sentrum.

Vebjørn Ekroll viser hvordan hjernen oppfatter farlige situasjoner

TOMROM: Professor Vebjørn Ekroll viser hvordan treet i krysset mellom Thormøhlens gate og Nygårdsgaten kan lure hjernen til å tro at rommet bak er tomt.

Foto: Mats Arnesen / NRK

– Du står her som bilfører og skal ut i krysset. Du ser mot venstre for å sjekke.

Hjernen oppfatter veien bak treet som tom. På samme måte som en tryllekunstner får deg til å tro at en mynt har forsvunnet, er det hjernen vår som fyller inn tomrommet der mynten er gjemt. Men det er plass bak treet til at både en syklist og en motorsyklist kan være gjemt.

– Synssystemet vår lager en illusjon av at det er ingenting der. Denne illusjonen er så overbevisende at man føler seg trygg på at det er ingenting bak treet. Så kjører man rett ut i trafikken, sier Ekroll.

Les også: Dette reklameskiltet har hengt ulovlig i en måned

Vil analysere trafikkulykker

Forskerne ønsker å kikke på hvordan gjenstander som trær, smale stolper og a-stolpene på hver side av frontruten hindrer bilister fra å oppfatte farlige situasjoner.

Det har de lyst til å gjøre ved å blant annet analysere trafikkulykker.

Tidligere i år inviterte forskerne et utvalg mennesker for å se hvordan ulike personer reagerte på trylletriks. Resultatene gir forskerne tro på at hypotesen kan stemme.

Vebjørn Ekroll og Mats Svalebjørg

FORSKERE: Professor Vebjørn Ekroll og student og tryllekunstner Mats Svalebjørg ønsker å forske på sammenhengen mellom tryllekunst og trafikksikkerhet.

Foto: Mats Arnesen / NRK

De mener illusjonen ser ut til å være en vesentlig forklaring for at mange magiske triks virker mye sterkere enn forventet.

– Funnene våre så langt tyder på at denne illusjonen, på samme måte som de fleste visuelle illusjoner, oppstår automatisk og uavhengig av bevisst tenkning, sier Ekroll.

Dersom hypotesen stemmer, mener forskerne en mulig løsning kan være å lage små hull i skiltene. Plasseringen av ulike gjenstander og skilt langs veien kan også være av betydning.

Forskerne har for øyeblikket en søknad inne hos Norsk forskningsråd. I november får de svar på om de får midler for å gå videre med forskningsprosjektet.