NRK Meny
Normal

Kan ikke flytte fra rastruet hus

I 1995 besluttet staten å rive familiens hus for å lage rassikker vei. Men ingenting har skjedd. Nå tør ikke Olav Skjeldås og Irene Prestegård å bo i huset lenger.

Video Venter på femten år gammelt vedtak

– Nå har vi bestemt oss for å prøve å komme oss vekk, sier Skjeldås til NRK.no.

Andre juledag satt de inne i stuen da et svært jordras dundret forbi huset deres i Skjelvik i Odda kommune. Jord- og steinmassene passerte bare 20 meter fra husveggen. Det var det andre raset på under én måned i umiddelbar nærhet av trehuset.

– Huset ristet i grunnvollene. Alle ble forferdelig redde, forteller han.

ALT OM RASENE I ROMJULEN: Dramatisk evakuering i Hardanger | Barn evakuert med gravemaskin | To brannmenn skadd | Vogntog fanga i rasområde | Frukthager ødelagt i Hardanger

Kan ikke selge og flytte

Familien har forlengst fått nok. Men ettersom staten har bestemt at huset skal rives til fordel for ny rassikker riksvei 13, kan de ikke bare selge og flytte som andre folk. I stedet må de tålmodig vente på at det offentlige betaler ut verdiene som er i huset, slik at de kan få kjøpt seg et nytt sted å bo.

– Vi må bare vekk. Sønnene våre på syv og ti år føler seg utrygge. Det er blitt så galt at de ikke engang liker regn eller vind lenger. De blir redde av det også, sier Irene Prestegård.

Familien bor nå i et hus de har fått låne midlertidig mens de venter på at staten skal betale ut pengene de venter på.

Kleppa: – Skal følge opp

Ordføreren i Odda, John Opdal (H), mener regjeringen og samferdelsministeren har skylden for den umulige situasjonen familien er kommet opp i.

– De som bevilger penger til rassikringsarbeid, har ikke gjort jobben sin. Det er derfor vi er kommet i dette uføret, sier Opdal.

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) innrømmer at regjeringen har store utfordringer i Hardanger.

– Dette kommer vi til å følge opp videre, sier ministeren til NRK.no

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Siste video

Programleder: Mariann Reikerås
Steffen Lie Skålevik etter 2-2 mot Tromsdalen