Kan bli vanskelig å komme seg hjem fra påskeferie

Skal du over fjellet mellom øst og vest bør du belage deg på ventetid og dårligere vær. – Det vil bli krevende å komme seg hjem, sier meteorologen.

Bettina Smebye har filmet kolonnekjøring over Hardangervidda

KOLONNE: Bettina Smebye har filmet kolonnen over Hardagervidda i ettermiddag.

OBS-varselet fra meteorologen advarer mot at det kan bli sørlig liten storm utsatte steder, med vindkast på 25–30 m/s.

Det skjer samtidig om mange snart skal hjem fra påskeferie.

– Det vil bli krevende å komme seg hjem, sier vakthavende meteorolog Geir Ottar Fagerlid ved værvarslinga på Vestlandet.

Like etter klokken 18 på lørdag blåser det liten kuling ved Dyranut på Hardangervidda. Men det vil ta seg opp.

– Det vil ligge på kuling så langt fram vi kan se. Kommer du deg ikke over fjellet tidlig 2. påskedag vil det bli vanskelig den dagen. I morgen og i kveld blir det enda verre, sier han.

Det vil komme nedbør etter hvert også, som gjør sikten i fjellet vanskelig.

Kolonnekø

KØ: Her venter biler ved Leiro bom på vestsiden av Hardangervidda.

Foto: Bjarte Ottesen / 03030-tipser

Pakk for å stå i kø

Hardangervidda og Haukelifjell er værutsatte områder, og meteorologen sier det er vanskelig å si når det er best å kjøre over fjellet de nærmeste dagene.

– Det er vanskelig å si når det er et værvindu. Det vil bli både nedbør og vind, og det ligger i kortene her at det vil bli kolonnekjøring og kanskje også stenging. Det er krevende kjøreforhold dette, sier Fagerlid.

Det er brøytemannskapene som avgjør om veiene er kjørbare eller ikke. Men både veivesen og meteorolog anbefaler folk å pakke bilen til at du blir stående.

Eller velg de mindre værutsatte fjellene, som Filefjell.

RV 13 over Vikafjellet er nå stengt på grunn av uvær og rasfare. Det tidligst åpne på søndag. Det har vært kolonnekjøring over RV 7 Hardangervidda siden ca. klokken 13.00 lørdag.

Lange køer

Mange står nå i kø for å komme over Hardangervidda fra begge sider av fjellet. En av dem var Kjetil Løberg, som kom seg over fra vest mot øst.

– Vi måtte vente i rundt to timer på kolonnen. Men det var greit å kjøre øver, sier han.

Rett før kl. 18.30 lørdag er siste oppdatering fra Statens vegvesen at det er 1,5 timers venting for å komme med kolonnen fra begge sider.

– Det er maks 25 biler eller 100 personer som kan komme seg over samtidig, derfor blir det kø, sier Marius Råve, trafikkoperatør ved Statens vegvesen.

Han forteller at kolonnene kjører samtidig fra øst og vest, og møtes på midten.