Dette kan bli Frp sin nye skrytekommune

Austevoll er først i landet og privatiserer all eldreomsorg. Kommunen kan nå være i ferd med å vippe Os av tronen som Frp sitt utstillingsvindu.

Øykommunen i Hordaland er først ut i landet med å privatisere alt av tjenester.

SE VIDEO: Austevoll satte absolutt alt ut på anbud. Frp-kommunen kan ta over på tronen for Os som skrytekommune.

Fra og med denne uken er de 170 ansatte på sykehjemmene og i eldreomsorgen i Austevoll ikke lenger ansatt i kommunen. Arbeidsoppgavene blir de samme, men nå er det Aleris som står for all drift.

– Vi håper vi får gjort det samme for brukerne som vi har gjort før. At jobben vår blir den samme som før, sier Svanhild Fagerbakken.

Hun er pleier på Austevoll pleie- og omsorgssenter i Frp-kommunen i havgapet utenfor Bergen. Kommunen med nesten 5000 innbyggere er i ferd med å ta over som Frp fremste utstillingsvindu: Eksempelet på hva Frp kan få til om de får styre.

Først i landet

Helge Andre Njåstad

Austevoll-ordfører Helge Andre Njåstad leder kommunen som er først i landet med å privatisere all eldreomsorg.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Øykommunen har som første kommune i landet overført all pleie og omsorg til et privat selskap. For Fagerbakken og de andre ansatte betyr det at skilt og navnet på lønnsslippen er endret.

– Med et samarbeid med de private vil vi videreutvikle en eldreomsorg som allerede er god til å bli enda bedre, sier Helge André Njåstad, Frps ordfører i Austevoll.

Det svenske storkonsernet Aleris har tatt over ansvaret for 170 kommunalt ansatte. Anbudsrunden ble lyst ut i fjor etter overveldende politisk flertall.

– Vi har spart opp mot 7,6 millioner kroner årlig på å konkurranseutsette tjenestene. Det er penger vi vil bruke til å styrke andre deler av tjenestetilbudet til innbyggerne i Hordaland, sier Njåstad.

32-åringen er kandidat til høstens stortingsvalg. Med seg inn i valgkampen kan han vise til privatiseringen han har fått til hjemme i Austevoll.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Siv Jensen og Helge Andre Njåstad

FRP-KRONPRINS? Siv Jensen poserer med Helge Andre Njåstad under årets Frp-landsmøte. Blir 32-åringen med Jensen på Stortinget?

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Flere kritikere

Men kritikerne er lite fornøyd med overgangen til fullprivatisert kommune. Både opposisjon og fagforeninger er skeptiske til overgangen.

– Det er veldig trist. Vi er helt imot den private driften, fordi vi er redde for at de ansatte skal tape rettighetene sine, sier Karen Kvinge, hovedtillitsvalgt for Fagforbundet i Austevoll.

– Her kommer storkapitalen inn. Aleris er et selskap som driver etter profitt og ikke etter de gode intensjonene om å drive veldedig og god omsorg for de eldre, sier Bård Moshagen, leder for Austevoll Arbeiderparti.

– Vi føler vi er blitt et utstillingsvindu for Frp sitt partiprogram, sier Moshagen.

LES OGSÅ: Frp i Austevoll kaprer 16-åringene

Os går andre veien

Austevoll kan med det være i ferd med å ta over tronen til Terje Søviknes og Os kommune. Naboene til Austevoll har lenge blitt kalt Frps utstillingsvindu.

Frp har kunnet skryte av Os og vise til rekordhøy oppslutning i kommunen og ordførervervet siden 1999. Kommunen har blitt offer for kutt og mange tjenester satt ut på anbud.

Men Frp-kommunen er nå i ferd med å gå motsatt vei – vekk fra privatdrevet til kommunalt drevet eldreomsorg. Halvparten av omsorgsplassene har vært drevet av Aleris, men i en ny anbudsrunde i år tok kommunen innersvingen på den svenske helsegiganten.

Fagforbundet jubler i Os

Terje Søviknes

KOMMUNEN VANT: Terje Søviknes må se at de private taper mot kommunen i anbudene i Os-kommune.

Foto: Vidar Gudvangen / NRK

Kommunen vant tilbake anbudet og 40 ansatte kommer tilbake til Os kommune. Det får fagforeningen til å slå seg på brystet.

Helge Andre Njåstad og Olav Grasdal

MØTTE BEBOER: Austevoll-ordføreren Helge Andre Njåstad på besøk hos Olav Grasdal (94) på Austevoll pleie- og omsorgssenter. Nå skal Aleris ta seg av 94-åringen.

– Det er Fagforbundet sitt utstillingsvindu. Det er ingen som kan måle seg med den CV-en vi har i Os, med at nesten alt er tatt tilbake fra det private, sier Jonny Cristensen, hovedtillitsvalgt for Fagforbundet i Os.

Ordføreren er ikke helt enig.

– Fagforbundet tar munnen for full. Det er fortsatt konkurranse og anbudsrunder som et viktig prinsipp, både i eldreomsorgen, i renhold og i andre viktige tjenester, sier Terje Søviknes.

Olav (94) tror det går greit

Tilbake i Austevoll er en rekke ting nå tatt ut av kommunen: Drift av sykehjemmet, hjemmehjelp, hjemmesykepleie, utrykning til trygghetsalarm og levering av mat til brukere.

94 år gamle Olav Grasdal tror at hverdagen blir den samme, selv om pleierne har fått et nytt arbeidssted.

– De har et stort firma bak seg, så de klarer seg sikkert, sier han.