NRK Meny
Normal

Politiet kan gjøre avhør med 18-åring i drapsleiligheten

Politiet i Os kan gjøre som på Utøya: Ta med den drapssiktede tilbake til åstedet for å gjøre avhør og bedre hukommelsen.

Gamleheimshagen

MULIGE AVHØR HER: Hilda Festes leilighet ligger ytterst i andre etasje i omsorgstunet Gamleheimshagen i Os sentrum. Her ble 98-åringen funnet drept 1. januar.

Foto: Steinar Nedkvitne / NRK

Den 18 år gamle siktede etter Os-drapet hevder han ikke husker noe fra den kvelden Hilda Feste ble drept.

Metode brukt på Anders Behring Breivik

Nå kan det bli aktuelt å ta med 18-åringen tilbake til drapsleiligheten og gjennomføre avhør der, skriver BT. Metoden er et mye brukt avhørsprinsipp, som brukes for å hjelpe på hukommelsen til siktede som hevder å ha hatt blackout.

Det er den samme metoden som ble brukt på Anders Behring Breivik i sommer. Han ble tatt med tilbake til Utøya for å la ham beskrive bevegelser og handlinger, men også for å hjelpe ham å huske detaljene han hadde glemt.

Denne fremgangsmåten kan bli benyttet også i Os.

– Stimulerer minnet

– Å gjennomføre avhør av en mistenkt på åstedet for forbrytelsen, er med på å stimulere minnet, dersom hukommelsestapet er reelt. Dette prinsippet hersker det bred enighet om i forskermiljøet. Fremgangsmåten forutsetter at mistenkte ønsker å bidra til sakens oppklaring, sier politioverbetjent Asbjørn Rachlew til BT.

Rachlew har doktorgrad i politiets etterforskningsmetoder, og er også faglig rådgiver i politiets avhør med Behring Breivik.

18-åringen som er siktet i Os, fastholder fremdeles at han har store hull i hukommelsen, en uke etter at han ble pågrepet. 18-åringen har fortalt at han var svært full kvelden før, mens bekjente hevder at han forlot en fest i sinne samme kveld.

Les videre under bildet.

Varetektsfengsling Os-drapet

MOTSETTER IKKE: Forsvarer Rolf Knudsen (i midten) sier de ikke vil motstille seg avhør på åstedet. Politiadvokat Asbjørn Onarheim til høyre, og bistandsadvokat for dreptes familie, Beate Hamre, til venstre.

Foto: Lisa Turøy Christiansen / SCANPIX

Forsvarer positiv til slike avhør

Politiet i Hordaland vil foreløpig ikke bekrefte at dette kan bli aktuelt.

– Det jeg kan si, er at det er en vanlig metode for politiet. Jeg vil ikke være mer konkret om hva som eventuelt er planlagt i denne saken, sier politiadvokat Sidsel Isachsen.

18-åringens forsvarer sier de er svært opptatt av å få kartlagt bevegelsene hans drapskvelden.

Den drapssiktede 18-åringen fra Os ble forrige uke varetektsfengslet i fire uker, med brev- og besøksforbud. Han fikk i likevel treffe sin mor i fengselet i går, i det som beskrives som et følelsladd måte.

Siste video

Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik