NRK Meny
Normal

Politiet kan gjøre avhør med 18-åring i drapsleiligheten

Politiet i Os kan gjøre som på Utøya: Ta med den drapssiktede tilbake til åstedet for å gjøre avhør og bedre hukommelsen.

Gamleheimshagen

MULIGE AVHØR HER: Hilda Festes leilighet ligger ytterst i andre etasje i omsorgstunet Gamleheimshagen i Os sentrum. Her ble 98-åringen funnet drept 1. januar.

Foto: Steinar Nedkvitne / NRK

Den 18 år gamle siktede etter Os-drapet hevder han ikke husker noe fra den kvelden Hilda Feste ble drept.

Metode brukt på Anders Behring Breivik

Nå kan det bli aktuelt å ta med 18-åringen tilbake til drapsleiligheten og gjennomføre avhør der, skriver BT. Metoden er et mye brukt avhørsprinsipp, som brukes for å hjelpe på hukommelsen til siktede som hevder å ha hatt blackout.

Det er den samme metoden som ble brukt på Anders Behring Breivik i sommer. Han ble tatt med tilbake til Utøya for å la ham beskrive bevegelser og handlinger, men også for å hjelpe ham å huske detaljene han hadde glemt.

Denne fremgangsmåten kan bli benyttet også i Os.

– Stimulerer minnet

– Å gjennomføre avhør av en mistenkt på åstedet for forbrytelsen, er med på å stimulere minnet, dersom hukommelsestapet er reelt. Dette prinsippet hersker det bred enighet om i forskermiljøet. Fremgangsmåten forutsetter at mistenkte ønsker å bidra til sakens oppklaring, sier politioverbetjent Asbjørn Rachlew til BT.

Rachlew har doktorgrad i politiets etterforskningsmetoder, og er også faglig rådgiver i politiets avhør med Behring Breivik.

18-åringen som er siktet i Os, fastholder fremdeles at han har store hull i hukommelsen, en uke etter at han ble pågrepet. 18-åringen har fortalt at han var svært full kvelden før, mens bekjente hevder at han forlot en fest i sinne samme kveld.

Les videre under bildet.

Varetektsfengsling Os-drapet

MOTSETTER IKKE: Forsvarer Rolf Knudsen (i midten) sier de ikke vil motstille seg avhør på åstedet. Politiadvokat Asbjørn Onarheim til høyre, og bistandsadvokat for dreptes familie, Beate Hamre, til venstre.

Foto: Lisa Turøy Christiansen / SCANPIX

Forsvarer positiv til slike avhør

Politiet i Hordaland vil foreløpig ikke bekrefte at dette kan bli aktuelt.

– Det jeg kan si, er at det er en vanlig metode for politiet. Jeg vil ikke være mer konkret om hva som eventuelt er planlagt i denne saken, sier politiadvokat Sidsel Isachsen.

18-åringens forsvarer sier de er svært opptatt av å få kartlagt bevegelsene hans drapskvelden.

Den drapssiktede 18-åringen fra Os ble forrige uke varetektsfengslet i fire uker, med brev- og besøksforbud. Han fikk i likevel treffe sin mor i fengselet i går, i det som beskrives som et følelsladd måte.

Siste video

Da Tony Martin syklet opp Fløyen grep politiet inn mot en tilskuer som kom for nærme.
Vi flyttet studioet vårt ned til sentrum i anledning sykkel-VM
Opp mot 15.000 publikummere fant veien til Fløyen i Bergen under dagens temporitt.