Kaldeste første halvdel av juli på 19 år i Bergen

Det har vært en våt og kjølig sommer på Vestlandet. I Bergen er det bare registrert én sommerdag så langt i juli.

Bergen, 25. juni 2017

KJØLIG: Middeltemperaturen i Bergen de første to ukene i juli er 13, 3 gradere.

Foto: Dovilė Šakalienė

Ikke siden 1998 har de første to ukene av juli vært så kjølig i Bergen som i år, melder værtjenesten «Bergensværet», som StormGeo og Bjerknessenteret står bak.

– Det har vært kjøligere enn vanlig. Middeltemperaturen har ligget rundt en grad under normalen, på 13,3 grader, sier vakthavende meteorolog Haldis Berge ved Meteorologisk institutt.

Bare én julidag har gradestokken steget over 20 grader, som er det man regner som en nordisk sommerdag, i Bergen.

Kaldeste første halvdel av juli i Bergen siden 1998. Sammenlignet med middeltemperaturen for de siste 20 år er avviket...

Publisert av Bergensværet Lørdag 15. juli 2017

Nedbørsrekord i juni

Etter en svært våt juni, der det ble satt ny nedbørsrekord da det regnet 26 junidøgn i strekk, har ikke juli vært like våt.

– Vi har fått 51 prosent av den gjennomsnittlige månedsnedbøren for juli, og er jo akkurat halvveis i måneden. Så det har regnet omtrent like mye som normalt, sier Berge.

Regnponchofest Bergenfest

SØKKVÅT JUNI: I juni ble den 65 år gamle nedbørsrekorden for Bergen slått. For mange festivalgjengere ble Bergenfest en våt opplevelse.

Foto: May-Helen Rolfsnes / NRK

Det er kalde luftmasser som har ligget over Vestlandet som er årsaken til de lave temperaturen, forklarer meteorologen.

– Mens man har hatt svært høye temperaturer flere steder i Sør-Europa på grunn varme luftmasser, har Norge og særlig Vestlandet vært preget av kalde luftmasser. Vi har ligget nord for polarfronten, sier Berge.

Bedre vær fra onsdag

For værsyke vestlendinger er det imidlertid håp om varmere dager.

– I Hordaland gjelder det å holde ut morgendagen. Fra tirsdag begynner bygene å avta, og onsdag blir det fint vær med temperaturer som kan stige opp mot 20 grader, sier Berge.

Onsdag blir det pent vær over store deler av Sør-Norge, mens det i nord blir mer skiftende.

– Nordland får nedbør de neste dagene, på Østlandet klarner det opp i løpet av søndag og man får greit vær. Onsdag blir det fint vær i Sør-Norge, og bygene avtar i Trøndelag etter hvert. På torsdag klarner det også i nord, sier Berge.