Julen er reddet for de arbeidsløse

Ivan Børve (40) mistet jobben to dager før julelønnen skulle komme på konto. Nå trår bostyreren og Nav til som reddende engler.

Børve Ivan og familie

HAR FÅTT PENGER: Ivan Børve (40) mistet jobben rett før julelønnen skulle komme på konto. Få dager før jul fikk han utbetalt feriepenger for årets ti første måneder etter ekspressbehandling fra Nav.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Det er nok sikkert riktig at de ikke hadde klart å få ut lønnen.

Bostyrer Bjørn Åge Hamre

Etter konkursene i Walde Gruppen ble de ansatte stående uten desemberlønn og jobb like før jul. Bostyrer for konkursen Bjørn Åge Hamre har siden jobbet på spreng for å skaffe de ansatte penger før julen setter inn.

– Nav har truffet formelt vedtak om å utbetale feriepengene, men pengene må over til bostyrets konto for at vi skal kunne betale dem ut til de ansatte. Vi håper å få det til før jul, sa Hamre til NRK onsdag.

Og det gjorde han. Nå har de fleste fått feriepenger for årets ti første måneder på konto. En av de som har mistet jobben, Ivan Børve, som NRK fortalte om i går, opplyser at deler av feriepengene for 2013 nå er på plass.

– De er kommet, sier han.

Sent for juleshopping

Tommy Johansen

FIKK UT PENGENE: Ass. fylkesdirektør i Nav Hordaland, Tommy Johansen.

Foto: NRK

Totalt betales det ut i overkant av 5,5 millioner kroner, forteller Hamre. Mange av de tidligere Walde-ansatte har allerede måttet ta opp lån, men Hamre håper likevel utbetalingen kommer godt med.

– Det blir nok i seneste laget for juleshoppingen, men jeg vil tro dette hjelper på, sier han.

Utbetalingen kommer etter ekspressbehandling i Nav, etter at assisterende fylkesdirektør Tommy Johansen tidligere uttalte at toget var gått for å få ut penger.

– Normalt skal det ta to uker fra vedtakene i Nav til pengene kommer, så dette har gått fort, sier Hamre.

– Riktig at lønnen ikke kunne utbetales

I går sa Walde-sjef Håkon Nesheim til NRK at ledelsen ikke hadde noe annet valg enn å slå selskapet konkurs like før lønnsutbetalingen skulle komme.

Basert på det bostyrer Hamre har fått gått gjennom av dokumenter, mener han den forklaringen høres fornuftig ut.

– Det er nok sikkert riktig at de ikke hadde klart å få ut lønnen, sier Hamre.

Feriepenger som betales ut året de er opptjent, blir vanligvis gjenstand for skattetrekk. Det skjer ikke for de som har mistet jobben i Walde.

– Der er det et unntak i konkurssituasjoner, slik at man slipper skatt, sier Hamre.

Kan tape på Navs lønnsgaranti

Fremover er det usikkert om hver enkelt Walde-ansatt kan få ut like mye penger som de hadde fått dersom de ikke hadde mistet jobben.

I teorien kan ansatte som har midler utestående tape penger på konkursen. Det skyldes at Navs lønnsgaranti begrenser seg til to ganger grunnbeløpet i folketrygden.

– De som har penger utestående nå, og i løpet av de to-tre månedene med oppsigelsestid kommer opp i et totalbeløp som er høyere enn det, kan tape penger, bekrefter Hamre.

– Men hvis det er folk som ikke har funnet seg nye jobber før oppsigelsestiden er gått ut, vil jo få utbetalt dagpenger, påpeker han.

Starter eget firma

Daniel Reknes, Tonny Andre Dale, Inge Eikanger, Morten Svanevik

STARTER NYTT FIRMA: F.v. Daniel Reknes, Tonny Andre Dale, Inge Eikanger og Morten Svanevik.

Foto: Privat Picasa

I tillegg til at det nå er kommet penger på konto for de fleste i Walde Gruppen, kommer en annen gladnyhet etter konkursen.

Fire av de tidligere ansatte går nemlig sammen om å starte nytt firma. Det bestemte de seg for dagen etter at de mistet jobben.

– Etter å ha sovet på det til neste dag, ble vi enige om å klinke til som med nytt firma, sier Tonny Andre Dale, som er daglig leder for det nye firmaet Byggteam Vest AS.

De fire har mellom ti og 15 års erfaring fra Walde, og vil satse på rehabilitering, tilbygg og etter hvert eneboliger.

– Vi fikk oss et realt spark bak, og tenkte «hvorfor ikke?». Alternativet er jo lediggang og jobbsøking. Nå tar vi kontroll på vår egen situasjon, sier Dale.