Fem eneboliger evakuert etter jordskred

I alt 17 personer er evakuert etter at det gikk et 20 meter bredt jordras midt i boligområde. De evakuerte får ikke flytte hjem idag.

Ras Norheimssund
Foto: Tor Tveitane

Klokken 16.50 fikk politiet i Hordaland melding fra Kvam herad om at det hadde gått et jordras i Vallandsvegen i Norheimsund i Hardanger.

Raset er cirka 20 meter bredt og har rast 30 meter nedover, i mellom tre eneboliger.

Jordskred i Norheimsund

BRATT: Jordskredet har gått ned mellom tre eneboliger i Norheimsund i Kvam herad.

Foto: Sigbjørn Linga, Hordaland Folkeblad

– Raset har startet i forkant av et hus lenger oppe, og har gått mellom de tre husene som er evakuert, så det har vært relativt nært, forteller operasjonsleder i Hordaland politidistrikt, Morten Kronen.

Tor Tveitane ble vitne til jordskredet som gikk i Norheimsund.

Lekehytte tatt av raset

Raset har tatt med seg en lekehytte på veien nedover, men ingen personer er skadet. Politiet er på stedet sammen med representanter fra kommunen.

– Det er et ras som består av mye vann, sammen med jord, forteller driftsleder veg og anlegg i Kvam herad, Leif Skår som er på stedet.

Får ikke flytte hjem ikveld

Klokken 18 torsdag kveld melder kommunens geolog at de evakuerte ikke kan flytte tilbake i boligene sine i dag. De må avvente ny vurdering av rasområdet fredag.

Jordskred i Norheimsund

UTRYGT: Raset var cirka 20 meter bredt og 30 meter langt.

Foto: Sigbjørn Linga, Hordaland Folkeblad

– Kommunens geolog har sammen med ekstern geolog vurdert området, og da er det bestemt at de evakuerte ikke får flytte tilbake før eventuellt i morgen før det er gjort en ny vurdering, sier operasjonsleder Kronen.

– Betyr det at det er fare for ytterligere ras?

– I og med at det er kraftig nedbør, så for sikkerhets skyld lar man området være i fred, for å se hvordan det utvikler seg, sier Kronen.

Nytt ras i Steinsdalen

Torsdag kveld klokken 20.24 ble det meldt om et nytt ras i Norheimsund. Denne gang i Steinsdalsvegen. To hus er evakuert der, og beboerne får ikke flytte tilbake i kveld.

– Det er ingen skader på bygningsmasser, og raset blir beskrevet som lite. Men på grunn av at det kan utarte seg, kan de ikke flytte hjem i kveld, forteller politiets operasjonsleder.

Laster kart, vennligst vent...