Jordmødre med løpetid for en god sak

Gjett hvor mange runder denne spreke jordmorgjengen, pluss gode hjelpere, klarte å springe rundt Lille Lungegårdsvann på to timer?

Jordmødre løp for Afghanistan

RUNDE PÅ RUNDE: I løpet av to timer prøvde disse jordmødrene å springe så mange runder rundt Lille Lungegårdsvannet i Bergen. Målet var å samle inn penger til fødende kvinner i Afghanistan. Her er oppdraget utført og imponerende 250 kilometer tilbakelagt.

Foto: Den norske jordmorforening, Hordaland

Den internasjonale jordmordagen ble tirsdag markert verden over.

I Bergen besluttet Jordmordforeningen å samle inn penger til kvinner i Afghanistan, der én av 36 kvinner dør i forbindelse med svangerskap, fødsel og barsel.

Hver av oss har skaffet oss private sponsorer, fortrinnsvis venner, bekjente og familie. Min sponsor betalte meg 440 kroner runden.

Eline Skirnisdottir Vik, fylkesleder

Løp 250 kilometer

Vi lar fylkesleder Eline Skinsdottir Vik selv røpe svaret på spørsmålet i ingressen:

– Vi trommet sammen troppene og trodde vi skulle være rundt 20 jordmødre, men vi ble faktisk 38 deltakere på det meste. Vi løp til sammen 360 runder rundt Lille Lungegårdsvannet, forteller Vik til NRK.

Hver runde rundt vannet er cirka 700 meter. Jordmødrene løp altså 25 mil for kvinnehelse.

Jordmoren som løp lengst klarte 34 runder!

440 kroner per runde

I takt med at antallet runder økte, tikket også kronene inn. Fylkeslederen forklarer:

– Hver av oss har skaffet oss private sponsorer, fortrinnsvis venner, bekjente og familie. Min sponsor betalte meg 440 kroner runden. Vi har ikke full oversikt ennå, men regner med at vi fikk inn ganske mange tusen kroner, sier Vik.

Afghanistan er et av verdens farligste land for fødende kvinner. De har 200 ganger så stor sjanse for å dø i forbindelse med graviditet, som risikoen for å dø i krigshandling.

Den norske jordmorforening har støttet Afghanistan-prosjektet siden 2009.