Normal

– Godsterminal her vil ødelegge flott naturmiljø

Jernbaneverket vedgår at ny godsterminal i Bergen vil bli både ødeleggende og upopulær. – Det blir en vanskelig beslutning, sier prosjektleder Lars Christian Stendal.

Folkemøte på Unneland mot planene om ny godsterminal.

OMSTRIDT: Dette landbruks- , frilufts- og våtmarksområdet på Unneland i Arna kan bli erstattet av Bergens nye godsterminal.

Lars Christian Stendal

REGNER MED BRÅK: Prosjektleder Lars Christian Stendal i Jernbaneverket regner med terminalen blir upopulær uansett hvor den havner.

Foto: Åge Algerøy / NRK

Beboere i Arnadalen, på Flesland og i Rådalen mobiliserer voldsomt i kampen mot etablering av ny godsterminal i Bergen. Jernbaneverket vil flytte terminalene i Bergen ut av bykjernen, og de tre områdene er pekt ut som de eneste egnede alternativene.

– Anlegget vil bli halvannen til to kilometer langt og 350 meter bredt. Det er begrenset med arealer som er så store og er noenlunde flate i Bergen. Jeg tror ikke det er en flekk vi ikke har vært over, sier prosjektleder Lars Christian Stendal i Jernbaneverket.

– Sinnsykt svært anlegg

Torsdag kveld stilte han på folkemøte i Arna for å forsvare Unneland-alternativet overfor en engasjert og sterkt kritisk lokalbefolkning. Området er et av to aktuelle i Arnadalen. Også et område på Espeland blir vurdert.

Ny godsterminal på Unneland

SLIK KAN DET BLI: Se kartet over en eventuell godsterminal på Unneland.

Foto: Jernbaneverket/Bergen kommune

– Det at vi skal bli en søppelbøtte for sentrum, synes jeg ikke noe om. Godsterminalen vil ødelegge dalen med transport, forurensing og støy, sa arnabu Sven Arne Ekse til NRK tidligere denne uken.

Stendal ble grillet i flere timer og uttrykker stor forståelse for motstanden.

– Vi snakker om et sinnsykt svært anlegg. Når vi først anlegger, braser vi inn i et område og setter store spor etter oss, innrømmer prosjektlederen.

– På Unneland er det snakk om et fantastisk flott område, noe som er et viktig argument mot å legge terminalen der, sier Stendal.

Folkemøte om godsterminal på Unneland

MØTTE KRITIKERNE: Jernbaneverket møtte lokalpolitikere og lokalbefolkningen på folkemøtet i Arna torsdag kveld.

Foto: NRK

Skal gi ministeren råd

I oktober skal gruppen han leder gi samferdselsministeren råd om hvor den nye godsterminalen i Bergen bør ligge. Stendal sier anlegget vil bli en stor inngripen, uansett hvilket av de tre alternativene som blir valgt.

Unneland

RIKT DYRELIV: Våtmarksområdet på Unneland inneholder en rekke dyrearter som er sjeldne i bergensområdet.

Foto: Frode Bergo Larsen

– Vi jobber hardt nå for å få frem alle forhold rundt de forskjellige alternativene, sier han.

– Hva er viktigst? Pris?

– Det er et vanskelig spørsmål. Pris vil selvsagt telle. Men vi må også se på hvordan beliggenheten virker i forhold til sentrum, og hvor sentralt det er i forhold til de som skal bruke det. Felles for alle alternativene er at det vil få store konsekvenser der vi bygger, sier Stendal.

– Kanskje opplagt, men ikke lett

Han ønsker ikke å si noe om hvilket alternativ som ligger best an hittil i vurderingene.

– Det kan hende at beslutningen er ganske opplagt, men den kommer ikke til å være lett, sier prosjektlederen.

En rekke av byens mest profilerte politikere, blant dem byrådsleder Martin Smith-Sivertsen, har tidligere varslet at de ikke vil uttale seg om saken før det foreligger en konkret anbefaling.

Ny godsterminal i Bergen

ALTERNATIVENE: Jernbaneverket peker på fire aktuelle steder for den nye gigantiske godsterminalen i Bergen.

Foto: NRK