Jentegjeng skaper frykt

Jenter i ungdomsskolealder skal blant annet ha banket opp jevnaldrende. Moren til en 14 år gammel jente forteller om en datter som er livredd.

Illustrasjonsbilde

Jenter i ungdomsskolealder skal blant annet ha banket opp jevnaldrende. (ILLUSTRASJONSFOTO)

Foto: Rene Macura, RENE MACURA/STR

– De sa til henne: «Bare vent til du er alene». Hun var jo livredd da hun skulle gå hjem fra skolen, det sier moren til en av jentene som har vært utsatt for jentegjengen på Landås i Bergen. Volden skjer ofte i skoletiden.

– Jeg tror det var en fire-fem jenter som dro henne i håret, slo henne ned i bakken og sparket henne. Vi måtte til legen dagen etterpå fordi hun hadde store smerter i nakken, sier hun.

Læreren reagerte

Siden det har hennes 14 år gamle datter levd i frykt på ungdomsskolen. To ganger har hun blitt utsatt for vold av jentegjengen, enten på vei hjem fra skolen, eller i skoletiden.

– Andre gangen kom de utenfor klasserommet hennes. Læreren fikk ikke reagert med en gang, men han kom etter en stund og fikk dratt henne vekk, sier hun.

Har du hørt om flere slike tilfeller?

– Jada, mange, sier hun.

Rektor ved den aktuelle ungdomsskolen ønsker ikke å kommentere saken.

Jentevolden øker

Ferske tall fra politiet viser at ungdomskriminalitet har gått ned de siste årene, men andelen av vold eller annen form for kriminalitet begått av tenåringsjenter har økt.

NRK Hordaland har vært i kontakt med butikker og kjøpesentre i Landås-området, som forteller om truende oppførsel og nasking i butikkene.

– De mister vel litt kontrollen, og det blir vel utøvd vold og trusler og noen tyverier, sier politioverbetjent Svein Bjørn Losnegård i Hordaland politidistrikt.

Han kjenner til at det har vært problemer på Landås, men ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

– Vi måtte uansett ta tak i dette på en god måte og det er ikke alltid like enkelt å finne hva som er den gode måten, sier han.

– Ta det alvorlig

Ragnhild Bjørnebekk

Voldsforsker ved Politihøgskolen, Ragnhild Bjørnebekk sier jenter som gjør slikt må få fokus på seg på en god måte.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Voldsforsker ved Politihøgskolen, Ragnhild Bjørnebekk sier at slik oppførsel fra jentegjenger ikke er vanlig, men at også jenter er i gjenger.

– Det er få jenter som gjør dette, men når de gjør det så er det viktig å ta dette problemet på alvor, sier hun.

Hva skiller gutter og jenter i gjeng?

– Det er ikke så mye som skiller dem, men det ser ut som om jentegjenger starter litt tidligere og de oppløses også før. De er ikke så lojale mot hverandre, men når de får seg kjæreste så følger de den.

– Guttegjenger holder sammen over lang tid, og om de ikke brytes opp så kan det bli et kronisk problem, sier hun.

– Fokuser på dem

Hun sier at jentegjenger generelt sett består av jenter som har opplevd mye risiko i oppveksten, som har hatt lav grad av beskyttelse.

– De har ofte vært i konflikt på skolen og har ingen sterk skoletilknytning.
Så ofte er dette en stor klump med veldig mange alvorlige ting, sier hun.

Politiet i Bergen ønsker ikke å kommentere dette noe nærmere, er det lurt?

– Jeg tror det er viktig å ta opp problemet, men det er måten dette gjøres på som er viktig. Disse jentene trenger å bli fokusert på på en god måte slik at de har en mulighet til å komme seg ut av dette, sier hun.

Søk i valresultata

valg-dekorasjon