Janus lager klærne til forsvaret

Janus åpnet denne helgen en ny tekstilfabrikk i Kroatia. Fabrikken skal blant annet sy undertøy til det kroatiske forsvaret.

Janus åpnet ny fabrikk i Kroatia

Janne Vangen Solheim åpnet fabrikken i lys bergensbunad sammen med Sinisa Hajdas Doncic som er guvernør i Krapina Zagorje-distrktet. Janus-plaggene monteres før de sendes til det kroatiske forsvaret.

Foto: ZELJKO JELENSKI

Det var i forbindelse med kongeparets statsbesøk i Kroatia, at eier og konsernsjef i Janus, Janne Vangen Solheim åpnet den nye fabrikken i Odjeca, som hun også er gudmor for.

– Det er med stor ydmykhet jeg har takket ja til å åpne den nye fabrikken, sier Vangen Solheim i en e-post til NRK.

Skal sy undertøy til forsvaret

Janusfabrikken fikk i fjor en kontrakt med den kroatiske stat om levering av blant annet ullundertøy til det kroatiske forsvaret.

For å sikre arbeidsplasser både i Kroatia og her hjemme i Bergen, inngikk Janusfabrikken et partnerskap med familieselskapet Odjeca. De har spesialisert seg på vevde antiflamme-stoffer til bruk i spesialbekledning til industri og forsvar.

Etter avtalen med Janus har Odjeca måttet utvide og flytte til nye lokaler.

Felleskap over grenser

– Jeg er stolt av å få ta del i et industrielt felleskap over landegrensene, og ikke minst å få skape stadig flere arbeidsplasser både hos Janus i Bergen og ellers i Europa, sier Janus-eieren.

Leveransene til det kroatiske forsvaret skal strikkes, farges og kuttes i Bergen. Deretter skal fabrikken i Kroatia sy plaggene sammen og levere til det kroatiske forsvaret.

SE VIDEO: Renteøkning kan ramme Janus

Video Renteøkning kan ramme tusenvis av arbeidsplasser

Renteøkning kan ramme tusenvis av arbeidsplasser

Verneklær skal forskes på

Janus er for øvrig med i et forskningsprosjekt hos Sintef i Trondheim i forbindelse med verneklær, Prosjekt Cold Wear. Der jobber man med å skape morgendagens bekledning til ekstreme situasjoner, blant annet til arktiske værforhold.

– Mennesker skal beskyttes mot ekstrem kulde, voldsom varme og flammer. Mye av denne kunnskapen og teknologien er blant annet brukt inn mot kontrakten med det kroatiske forsvaret, forteller Vangen Solheim.

Det er også den samme teknologien og kompetansen som er planlagt i industripakken fra Janus i forbindelse med undertøysleveranser til F-35 programmet, Norges flykjøp fra amerikanske Lockheed Martin.

Janusfabrikken ligger på Espeland i Bergen og har produsert ullundertøy siden 1895. I dag har Janus kontorer i Russland, Sverige, Spania og Kroatia.