NRK Meny
Normal

Jan kan se elven rett gjennom stuegulvet

Barndomshjemmet til Jan Nordli henger fremdeles i løse luften over Opo-elva. I dag fikk han for første gang komme inn i huset og hente tingene sine. Det ble en sterk opplevelse.

Huset til Jan Nordli har blitt vist mange ganger i norske medier etter flommen i Odda. I dag fikk eieren komme inn i huset sitt og det ble en sterk opplevelse.

SE VIDEO: Jan Nordli fikk for første gang komme inn i huset etter flommen av Odda.

Boligen hans har vært vist i de fleste nyhetssendinger og nettaviser den siste uken. Etter flommen forrige uke har det blå huset til Jan Nordli blitt et av bildene på de store flomskadene på Vestlandet.

Vi syntes soverommet var forferdelig. Men da vi kom inn i stuen, ble vi bare enda mer skremt. Halve stuen er vekke.

Jan Nordli
Husras

HENGER I LUFTEN: Slik ser huset til Jan Nordli ut fra andre siden av Opo-elva. Huset har blitt ett av bildene på de store skadene flommen har gjort.

Foto: Photographer: Terje Laegreid

Hus henger i luften over elven i Odda

GRUNNEN BORTE: – Vannet har gått så høyt at det har gått rett under stuegulvet i kjelleren, forteller Jan Nordli. Slik ser huset hans ut i dag.

Foto: Christian Kråkenes / NRK
I dag henger huset delvis over elvejuvet, og er ett av tre hus i Odda der beboerne ennå ikke får flytte hjem igjen.

NRK fikk være med Nordli inn i huset i dag, da det for første gang ble ansett som trygt å gå inn og se gjennom konsekvensene av skadene.

Hull gjennom huset

– Vi kommer inn til et sjokk, sier Nordli om opplevelsen av å se huset igjen.

Gjennom et stort hull i gulvet i kjelleretasjen kan med se rett ned på Opo-elva, som har laget seg nye veier gjennom Odda.

I det samme soverommet lå folk og sov mens elven gravde vekk fundamentet under huset tirsdag kveld for en uke siden.

Hagen, store deler av grunnen rundt huset og plattingen utenfor kjellerleiligheten er borte. Balkongen henger i løse luften, og et tørkestativ klamrer seg fast i huset der det henger over Opo.

Rundt huset jobber gravemaskinene med å sikre området og sakte, men sikkert fylle igjen breddene ved elva.

– Vi syntes soverommet var forferdelig. Men da vi kom inn i stuen, ble vi bare enda mer skremt. Halve stuen er vekke, sier Nordli.

– Heldigvis er vi like hele. Men det ser skremmende ut. Når en ser hvor høyt elven har gått på motsatt side av elva, betyr det at vannet har gått helt opp under stuegulvet.

Dronebilder fra Odda

SE SKADENE: Se dronebilder av huset til Jan og de andre skadene langs Opo-elva.

Måtte flykte på få minutter

Nordli leier ut kjellerleiligheten til en kvinne og en syv år gammel jente. Natt til onsdag forrige uke måtte de flykte på få minutter da flommens omfang begynte å bli tydelig.

Barnesko i hus etter flommen

OVERLEVDE: Kvinnen og den syv år gamle jenten måtte flykte natt til onsdag forrige uke. Disse skoene unngikk akkurat gapet ned mot elva.

Foto: Mikal Olsen Lerøen / NRK
Tørkestativ etter flommen i Odda henger over elva

KLAMRER SEG FAST: Dette tørkestativet klamrer seg fremdeles fast i huset etter flommen.

Foto: Mikal Olsen Lerøen / NRK

– Her sov hun til klokken var 01.00 og vi ble evakuert. Når skadene skjedde, vet vi ikke. Men hvis hun hadde vært inne her, så hadde hun bare forsvunnet, sier han.

Fem hus gikk i elven den natten. Det samme gjorde TV, familiebilder og en kiste med sølvtøy da gulvet gav etter i Nordlis hus. Halve leiligheten ble borte i flommen.

– Elven begynte å demme seg opp lenger oppe, og da det brast kom det bare enda mer. Det var et forferdelig lurveleven hele natten. Det hørtes ut som krig, sier Nordli, snart en uke etter flommen.

Barndomshjemmet må rives

Nordli har bodd i boligen ved Opo i 65 år. Først i dag fikk Nordli igjen få komme inn i barndomshjemmet. Samme dag bestemte kommunen at huset ikke er beboelig, og at det må rives.

– Jeg får bare håpe at jeg får være her så lenge at jeg får se resultatet av arbeidet etter flommen. At de åpner opp og at området blir bra igjen, forteller en gråtkvalt Nordli.

Den siste uken har vært tøff for 65-åringen, hans familie og leieboerne som bodde i huset.

– Av og til kommer det over en, og en blir litt lei. Men så smiler en litt innimellom. Litt galgenhumor må en ha også, ellers går ikke livet videre.

I går fikk totalt fem familier flytte hjem igjen til de evakuerte husene i Odda. Huset til Jan Nordli og to andre bygg er de eneste som ikke er trygge nok til å flytte tilbake til.

Flommen ødela huset til Jan Nordli

GALGENHUMOR: Jan Nordli kan se elven renne rett gjennom tomten sin. Nå prøver han å se fremover, og smile litt av det som har skjedd.

Foto: Mikal Olsen Lerøen / NRK

Siste video

Programleder: Jan Børge Leirvik
Lars Vaular, Nordvegen, Marius Neset, Terje Isungset og Eivør underholdt tusenvis på Torgallmenningen.
Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen møtte NRKJ-leder Richard Aune.