NRK Meny
Normal

Jan Eggum stiller til valg

Musikeren skal tale Miljøpartiet de Grønne sin sak før kommunevalget neste år. – Jeg har ikke planer om å bli politiker,

Jan Eggeum

POLITIKER? Stemmer du på Miljøpartiet de Grønne i Bergen neste år, stemmer du også på Jan Eggum.

Foto: Erlend Lånke Solbu / NRK

Valglogo

Miljøpartiet i Bergen sikter høyt før neste års kommunevalg. Når nominasjonslisten til partiet nå er klar ønsker de å tredoble antall representanter i bystyret i Norges nest største by.

Toppen av listen inneholder ingen store overraskelser. Sondre Båtstrand er første kandidat, og Randi Elisabeth Amundsen og Diane Berbain håper også å bli folkevalgt.

Det mest overraskende navnet finner man kanskje på plass nummer 58. Der står Jan Eggum (født 1951).

Den velkjente bergensmusikeren er en av totalt 73 navn på Miljøpartiet de Grønne sin nominasjonsliste i Bergen før neste års kommunevalg.

– Jeg har støttet partiet siden kom til Bergen på 80-tallet. Jeg sto til og med på stand på Torgallmenningen på den tiden, og jeg var med på skolevalg på Laksevåg gymnas i sin tid, forteller Eggum til NRK.

– Er nok mest listefyll

Sondre Båtstrand er i dag partiets eneste representant i bystyret. Han håper å øke bystyregruppen til tre representanter, og tviler på at Jan Eggum blir en av dem.

Den folkekjære artisten flytter denne høsten tilbake til hjembyen Bergen, etter tolv år i hovedstaden.

– Jan Eggum har vært medlem av Miljøpartiet i mange år, og nå som han flytter hjem var det naturlig å spørre ham om å stå på listen vår, sier Båtstrand til NRK.

– Det sa han ja til, men det er nok mest som listefyll, innrømmer han.

Eggum ser tendensen til at Miljøpartiet får mer og mer støtte og sanker velgere fra andre tradisjonelle miljøparti.

– Nå flytter folk fra Venstre og SV og over til oss, sier Eggum.

Lokker med kjendiser

Miljøpartiet de Grønne har ti forhåndskumulerte plasser på listen i Bergen til neste års valg. Derfor er det neppe trolig at andre enn Båtstrand og eventuelt Amundsen og Berbain blir valgt.

Randi Elisabeth Amundsen (49) har bakgrunn med markedsføring og ledelse, og skriver nå en bok om miljøfilosofi. Diane Berbain (33) er fra Frankrike, er medlem av sentralstyret og er utdannet filolog ved Universitetet i Paris.

At kjendiser stiller til valg for å lokke velgere er ikke noe nytt. Både Eggum, Harald Stabell, Knut Nærum, Jon Eikemo og Lars Lillo Stenberg sto på lister til valget i 2011.

Eggum har ingen planer om å bli politiker.

– Jeg må bare reservere meg. Selv om jeg kommer tilbake til Bergen, så regner jeg med at det er bedre og mer aktive politiske sjeler som kan bli valgt foran meg, sier artisten.

Siste video

Programleder: Mariann Reikerås
Onsdag 16. august begynte flyttingen av den store flytedokken fra Laksevåg til Ågotnes.