Hopp til innhold

Jakter hummertyver og hevntørste fiskere

OSØYRO (NRK): Kystvakten advarer «lovlydige» hummerfiskere mot å stoppe kjeltringer med strips og barberblader.

PÅ PATRULJE: Her speider (fra v.) vaktsjef Andreas Marstrander og operasjonsoffiser Gunnar Dyngeland fra KV «Tor» etter hummerfiskere i skjærgården utenfor Os i Hordaland.

PÅ PATRULJE: Her speider (fra v.) vaktsjef Andreas Marstrander og operasjonsoffiser Gunnar Dyngeland fra KV «Tor» etter hummerfiskere i skjærgården utenfor Os i Hordaland. Selv om de aller fleste følger lovverket, finnes det unntak.

Kystvakten har travle dager når de skal prøve å hindre ulovlig hummerfiske langs vår kronglete kyst.

Noen fritidsfiskere har sett seg så lei på hummertyvene at de tyr til ulovlige midler.

Skipssjef Jon Skålheim på KV «Tor» bekrefter historier om at folk fester strips på teiner og barberblad på liner, slik at tyvene enten må holde seg unna, eller bli skadet i tyveriforsøket.

Blir det for ille får vi heller gjemme oss bak en holme og ta dem på fersken.

Terje Søviknes, ordfører

Barberblad på linen

– Ja, vi har hørt om tilfeller av dette. Det er ikke å anbefale å forårsake skader på dem som eventuelt kommer for å stjele fra teiner, sier Skålheim.

Han forteller at lovlydige hummerfiskere har flere triks for å forebygge tyveri.

– Mange setter teinene skjult for å ha redskapen sin i fred, enten ved å binde snøret i tangen, eller senker dem under vannoverflaten, slik at de er vanskelige å se.

Kystvakten minner om at det kan være uskyldige grunner til at teiner forsvinner, som at de blir overkjørt, eller synker på dypt vann.

Under patruljerunden treffer NRK fire ulike fiskere som alle har opplevd, eller mistenker, at teinetyver herjer i området.

Søviknes bestjålet

Os-ordfører Terje Søviknes er gammel yrkesfisker. I dag fisker han mest for spenningens skyld, men tyvene ødelegger noe av gleden.

– Jeg har vært frustrert og fleipet med at jeg skulle brukt barberblad, jeg også, men man skal jo jobbe med redskapen selv. Blir det for ille får vi heller gjemme oss bak en holme og ta dem på fersken, sier Søviknes til NRK.

Terje Søviknes utsatt for hummertyveri

UTSATT FOR TYVERI: Os-ordfører Terje Søviknes, som tidligere var yrkesfisker, Ordfører Terje Søviknes er en av flere som har blitt offer for hummertyveri i høst. I dag fisker han kun hummer for spenningens skyld, men skulle gjerne vært tyveriene foruten.

Foto: Ole-Andre Lagmandokk / NRK

Han har selv tatt godt voksne teinetyver, gjerne med unger i båten.

– Jeg skulle ønske Kystvakten og lokalt politi var mer til stede, og hyppigere ute på kontroller, spesielt i fredningsperioden, sier Søviknes.

Får mange tips

«Tor» har brukt deler av høstferien til å sjekk ut skjærgården i Os. Kystvaktskipet har ansvar for området fra Egersund i sør til Stadt i nord.

Kystvakten på patrulje

SKIPSSJEF: Jon Skålheim på kystvaktskipet KV «Tor».

Foto: Ole-André Lagmandokk / NRK

– Jeg kan forstå frustrasjonen. Vi har et stort distrikt og mange oppgaver å ivareta, men vi prøver så godt vi kan. Hovedoppgaven vår er å se at alt går lovlydig for seg, at fiskeredskapen er i forskriftsmessig stand, og drive forebyggende virksomhet, svarer Skålheim.

Vi får mange positive tilbakemeldinger. Folk er glade for at myndighetene er til stede, tar kontrollerer og griper tak i ting som er graverende og til irritasjon.

Jon Skålheim, skipssjef

Kystvakten mottar jevnlig tips om ulovligheter eller konflikter, som at noen har tatt fiskeplassen deres. Da tar man gjerne kontakt på telefon og prøver å få til en løsning.

Kystvakten på patrulje

OVERVÅKER: Kystvaktskipet KV «Tor» har patruljeansvar fra Egersund i sør til Stadt i nord, et enormt område.

Foto: Eivind A. Pettersen / NRK

Dyrt å fiske ulovlig

Kystvakten har beslaglagt en del teiner på vestlandskysten i forkant av hummersesongen, altså før 1. oktober.

– Da tar vi bilder, dokumenterer og skriver anmeldelser til politiet, som etterforsker sakene videre, sier skipssjefen.

Bøtenivået for ulovlig redskap, og ulovlig fanget hummer utenom sesongen, er mange tusen kroner, avhengig av alvorlighetsgraden.

Delikatessen er bare tillatt å fiske med hummerteiner. Hummer tatt med annet redskap skal settes tilbake i sjøen, ifølge regelverket fra Fiskeridirektoratet.

Kystvakten tar kontroll på en hummerfiskebåt. Ørjan Bakke og guttene Magnus og Kristian har ingen hummer om bord.

KONTROLL: Kystvakten kontrollerer den private hummerfiskebåt til (fra v.) Ørjan Bakke, som har med seg guttene Magnus og Kristian. Bakke forteller at tyver nylig var på ferde i området.