NRK Meny
Normal

Irene har håndmalt 10.000 livbøyer

LAKSEVÅG (NRK): Irene Minde (52) har malt en fjerdedel av landets Tryg-bøyer. – Hun gjør en livsviktig jobb, skryter Redningsselskapet.

I mer enn ti år har Irene Minde malt de rødhvite redningsbøyene til forsikringsselskapet Tryg.

MALERMESTER: Slik har Irene Minde (52) sittet i over ti år. På den tiden har hun malt nærmere 10.000 livredningsbøyer for hånd. Redningsselskapet skryter av innsatsen og slår fast at hun har reddet mange liv.

I mer enn ti år har Irene Minde fra Arna i Bergen malt de rødhvite redningsbøyene til forsikringsselskapet Tryg.

– Av og til blir jeg litt lei, men da tar jeg meg en pause, forteller Irene til NRK.

Denne damen gjør en fantastisk jobb og er med på å gjøre Norge tryggere.

Frode Pedersen, Redningsselskapet

Malt i elleve år

52-åringen fra Arna er ansatt i den vernede bedriften Grønneviken AS i Bergen. I 30 år har hun pendlet med buss og tog for å jobbe sju timers arbeidsdag. I Grønneviken er det rom for dem som trenger en tilpasset arbeidshverdag.

Siden 2004 har Irene malt sorte logoer på de halvferdige bøyene, for så å montere håndtak og tau. Redningsbøyene er plassert på badestrender, brygger og fritidsområder over hele landet.

Det er én ting som gjør Irene forbannet:

– Jeg blir eitrende sint når folk ødelegger eller fjerner bøyene som skal redde liv. Det er unødvendig. La bøyene få stå i fred, sier Irene.

Maler redningsbøyer

MALERMESTER: Gjennom jobben i Grønneviken AS har Irene Minde (52) håndmalt nærmere 10.000 livredningsbøyer. Denne henger ved Byfjorden på Laksevåg i Bergen.

Foto: Eivind A. Pettersen / NRK

Får skryt

Hun har på egen hånd malt nærmere 10.000 bøyer. Det er en fjerdedel av alle de 38.000 bøyene som finnes i Norge, bekrefter pressekontakt Arvid Steen i forsikringsselskapet Tryg.

– Irene gjør en kjempejobb. Ikke bare for bedriften vår, men for å gjøre det tryggere for alle som ferdes langs sjø og vann, sier salgs- og markedssjef Kjersti Haukeland Eiken i Grønneviken AS.

Bedriften har syv ulike avdelinger som leverer tjenester innen en rekke områder, fra reklame til mekanisk industri, lager-, logistikk og kantinedrift. Livbøyeoppdraget har Grønneviken hatt i et tiår.

– Vi sorterer ikke binders og trer kongler på en snor, men utfører skikkelig arbeid. Det er Irene, som har vært hos oss i snart 30 år, et eksempel på, sier salgssjefen.

Frode Pedersen

GIR SKRYT: Frode Pedersen i Redningsselskapet.

Foto: Redningsselskapet

Livsviktige bøyer

Ifølge Redningsselskapet har livredningsbøyene en viktig misjon på linje med redningsvester, -stiger og deres 50 redningsskøyter.

– Redningsbøyene har mange ganger vist sin berettigelse og er en institusjon langs norskekysten. Denne damen gjør en fantastisk jobb og er med på å gjøre Norge tryggere, sier kommunikasjonssjef Frode Pedersen i Redningsselskapet.

Halvparten av alle som drukner, faller i sjøen fra land.

Frode Pedersen, Redningsselskapet

Mandag 4. januar kommer Norsk Folkehjelp med oppdatert statistikk over alle drukningsulykkene i 2015.

Innen utgangen av november hadde 97 personer druknet, mot 115 på samme tid i 2014. Hovedtyngden av de omkomne er menn over 40 år.

– Hvor mange som har blitt reddet av livbøyene, finnes det nok ingen statistikk på. Men mer enn halvparten av dem som drukner i Norge faller uti fra land. På denne årstiden er det glatt på svaberg og brygger, særlig når sjøsprøyten fryser på. Vi oppmuntrer alle til å bruke flytemiddel, sier Pedersen til NRK.

Siste video

Her fortsetter de diskusjonen utenfor studio
13 lam rømde då bilen dei vart frakta med kolliderte. Dyretransporten fekk ein brå stopp og sauene stakk til skogs.