Interpol inn i naziport-etterforskningen

Tysk og norsk politi får hjelp til samarbeidet om å oppklare tyveriet av «Arbeit macht frei»-porten fra konsentrasjonsleiren i Dachau.

Port stjålet fra Dachau

I BERGEN: «Arbeit macht Frei»-porten står nå lagret på Bergen politistasjon inntil den blir fraktet tilbake til Dachau.

Foto: May-Helen Rolfsnes

– Det er vanskelig å gå videre i etterforskningen nå, fordi det etterforskes i to forskjellige land, og kommunikasjonen går via Interpol, sier presseansvarlig Hans-Peter Kammerer i politiet i Oberbayern til NRK.

Han forteller at Interpol er koblet inn som mellomledd i etterforskningen av den stjålne porten til minnesmerket for konsentrasjonsleiren Dachau i Tyskland.

Funnet etter anonymt tips

Fredag i forrige uke ble det kjent at politiet i Bergen hadde funnet den stjålne porten i Ytre Arna etter et tips. Vest politidistrikt etterforsker funnet av porten, mens politiet i Tyskland etterforsker tyveriet.

– Det var et anonymt anrop som førte til funnet. Det er det eneste vi vet. Vi håper på ny informasjon fra Interpol nå, og at Dachau kan få tilbake porten sin. Meg bekjent er det ikke noe ny informasjon i saken, sier Kammerer.

Skriften i den stjålne porten er en rekonstruksjon bygget til oppføringen av minnesmerket i 1965, ifølge avisen Bygdanytt. Skriften forsvant like etter krigens slutt.

Resten av porten er den originale som førte inn til konsentrasjonsleiren da den var i bruk.

Spekulerer i om nazimiljø tok porten

Faglig leder ved Jødisk Museum Mats Tangestuen sier til NRK at han mener tyveriet er fryktelig.

– All vandalisme mot slike symboltunge minnesmerker er helt forferdelig. Det er lett å tenke at det må være noen som har hatt hensikt å ødelegge som har tatt porten, slik som den svenske nynazisten som tok porten fra Auschwitz-Birkenau.

– Samtidig er det ikke et stort sånn klassisk nynazistisk miljø i Norge, men det er stigende. Det er heller ikke gangbart i samlermiljøer, vil jeg tro, sier Tangestuen.

Verken Vest politidistrikt eller politiet i Tyskland ønsker å kommentere spekulasjonene.

«Arbeit macht frei» fra Dachau i Tyskland

YTRE ARNA: Porten ble funnet på en parkeringsplass utenfor en skytebane i Ytre Arna i Bergen.

Foto: POLITIET /

Samler: – Kan ikke forstå at det er marked for sånt

Derek Schei samler på militærobjekter og driver samlerhuset Derek Militaria. Han sier at han ikke har vært i kontakt med nynazistiske samlermiljøer i Norge.

– Det er ingen seriøse samlere som vil ha en port som det. Det som er interessant med samling er å vise det til andre, så jeg kan ikke forstå at det er marked for noe sånt.

– Hvis du hadde fått tilbud om en slik port, hva hadde du gjort da?

– Hadde jeg skjønt hva det var, hadde jeg selvfølgelig kontaktet politiet. Jeg selger mye naziting, men nynazister har jeg aldri vært borti. De kjøper i hvert fall ikke hos meg, sier Schei.

I trusselvurderingen til PST anses trusselen fra høyreekstreme som økende. De ønsker ikke kommentere saken utover at de er kjent med tyveriet, og at de vil hjelpe Vest politidistrikt dersom de skulle ha informasjon om saken.

Inngangsporten til konsentrasjonsleiren i Dachau sør i Tyskland

HJEMSTED: Her ved minnesmerket for konsentrasjonsleiren Dachau i Sør-Tyskland at hører porten hjemme. Det er en rekonstruksjon bygget i 1965 som en kopi av den originale porten som stod i konsentrasjonsleiren.

Foto: MICHAEL DALDER / Reuters